Kultura

Četvrtak, 29.07.2010.

10:35

Zdravko Randić (1925-2010)

Zdravko Randić, filmski reditelj i jedan od pionira srpskog filma umro je u Beogradu, u sredu 28. jula 2010. godine u 85. godini života.

Izvor: B92

Default images

U saopštenju Udruženja filmskih umetnika Srbije povodom smrti Zdravka Randića stoji da je svoje ime i svoje filmsko autorsko delo na trajan načini upisao u istoriju srpskog filma i jedan je od pionira srpske kinematografije, sa kojim je ona stasavala i krčila puteve svoje planetarne afirmacije.

“I po značaju i po vrednosti autorski opus Zdravka Randića pripada onom razdoblju srpskog filma u kojem se ovaj pročuo i snažno potvrdio ne samo na domaćoj kulturnoj sceni nego i u širim evropskim okvirima, a koje se danas, sve češće, naziva - Periklovim dobom srpskog filma. Filmsko delo Zdravka Randića jedan je od stožernih stvaralačkih beočuga toga vremena i njegove kulturne afirmacije.“

“Zdravko Randić je svojim neumornim i nesebičnim društvenim radom doprinosio uređenju kinematografskog života u nas, i po tome ostaje pregalački uzor, navodi se u saopštenju.“

Zdravko Randić je debitovao filmom „Cipelice na asfaltu“, sredinom pedesetih, a svoje najznačajnije filmove, „Opklada“ i „Tragovi crne devojke“, snimio je sedamdesetih godina prošlog veka u poetskom ključu srpskog crnog realizma, a po scenarijima Živojina Pavlovića i Aleksandra Tišme. Deo njegove stvaralačke zaostavštine jesu i filmovi „Zemljaci“ i „Leptirov oblak“.

Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: