Utorak, 25.11.2014.

18:08

Kinoteka podržala okupaciju "Zvezde"

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović podržao je 25. novembra mlade aktiviste koji, uprkos spornim imovinsko-pravnim odnosima, danima pokušavaju da ožive bioskop “Zvezda”.

Izvor: Izvor: B92, Beta

Default images

On je istakao i da najavljena podrška grada Beograda kao mogućeg posrednika svakako uliva sigurnost da ovaj problem može da se reši u korist svih Beograđana i ljubitelja sedme umetnosti.

"Beogradski bioskopi su medu najvećim tranzicionim gubitnicima. Zato je ovo odličan pokušaj i važan dogadaj u kojem je neko pokazao da se ne miri sa nastalom situacijom", naglasio je Zelenović a prenela gradska uprava.

Prema njegovim rečima, "Zvezda" nije izolovan slučaj i ovo ne bi trebalo da bude pojedinačna akcija već nešto što će da pokrene rešavanje problema jer privatizovani bioskopi svakim danom sve više propadaju.

-- Pročitajte i Slučaj "Zvezde" - vapaj, krik, intelektualni bunt --
Beta/Miloš Miškoviæ
Zelenović je mladim aktivistima, a samim tim i svim Beograđanima koji dođu na projekcije u "Zvezdu", poklonio komplet starih srpskih dokumentarnih i igranih filmova, nastalih od 1904. do 1943. godine.

Kinoteka ima sličan problem, koji je nastao privatizacijom hotela “Union”, zbog čega je u sporu, ali je naišla na podršku grada Beograda u inicijativi da se prostor u Kosovskoj 11 zaštiti kao kulturno dobro. Članovi "Poketa za okupaciju" najavili su da će u bioskopu "Zvezda" ostati dok se ne nađe rešenje - do tada će čistiti i sređivati prostor, a za posetioce pripremaju tri filmske projekcije dnevnom. Ovaj pokret pozvao je sve zainteresovane na prvi u nizu otvorenih razgovora koji će se održati u Novom bioskopu Zvezda, u sredu 26. novembra u 18 časova. Tema će biti privatizacija Beograd filma i posledice koje ima na kinematografiju i kulturu grada.

U razgovoru će učestvovati:

Milanka Janošević, bivša predsednica Nadzornog odbora Beograd filma

Dragan Jeličić, nekadašnji urednik programa u Beograd filmu

Srđan Dragojević, reditelj, član Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije

Branimir Stojanović, član kolektiva “Učitelj neznalica i njegovi komiteta”

Svebor Midžić, radnik u kulturi

Očekuje se i prisustvo predstavnika Saveta za borbu protiv korupcije

-- Pročitajte i Okupacija "Zvezde": Zašto i šta dalje --

Razgovor će moderirati Ivana Milanović Hrašovec, novinarka lista Vreme, i Ivan Velisavljević, član Pokreta za okupaciju bioskopa Pokret za okupaciju bioskopa.

“Želimo da otvorimo pitanje divljačke privatizacije Beograd filma kao simbola odnosa države prema kulturi. Analiziraćemo današnje stanje beogradskih bioskopa i razmotriti alternative privatizacijskom modelu. Bivši radnici i mali akcionari Beograd filma govoriće o svojoj borbi da sačuvaju delatnost beogradskih bioskopa i spreče malverzacije prilikom prodaje svog preduzeća”, navode članovi

"Pokret za okupaciju" je u bioskop "Zvezda" ušao u petak.

Do sada su ih podržali brojni glumci, Festival autorskog filma, Festival angažovanog i dokumentarnog filma Slobodna Zona, glumica Dara Džokić, gradski sekretar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević. I članovi Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije podržali su filmske stvaraoce i njihovu akciju "okupiranja" bioskopa "Zvezda", koji su nezadovoljni stanjem u kulturi i propadanjem bioskopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: