Kultura

Sreda, 18.03.2009.

00:02

Nagrada "Borisav Stanković"

Nagradu "Borisav Stanković" za najbolju proznu knjigu u 2008. godini dobio je Radoslav Petković za roman "Savršeno sećanje na smrt", saopštio je žiri čiji je predsednik bio Marko Nedić, a članovi Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović.

Izvor: Tanjug

Default images

Radnja romana dešava se u vreme pada Carigrada, u 15. veku, kada su hrišćani pokušavali da se odbrane i ujedine, ali, prema oceni žirija, ova knjiga se doživljava kao da govori o našem dobu i o pometnjama u svim epohama.

Autor je "polako razigravao radnju, postepeno uvodio likove u vremenu propasti velike Vizantijske imperije. Raspeti između nadolazeće istočne konjice i cezaropapizma, odanosti pravoslavlju i privlačne snage neizbledele antičke misli, odricanje od telesnosti i čulnosti koja ih mami, između tragike istorije i parodije učenosti, junaci ove knjige žive u vremenu opšte i sopstvene pometenosti koja pritiska sve njihove postupke i odluke", ističe se u obrazloženju.

Žiri dodaje da ovaj roman, u izdanju "Stubova kulture", krasi sjajno data atmosfera i pripovedački zahvat.

Nagrada će biti uručena na 43. "Borinoj nedelji", koja će se održati od 23. do 29. marta u Vranju.

Kako je najavio glavni i odgovorni urednik Književne zajednice "Borisav Stanković" Miroslav Cera Mihailović, u okviru bogatog programa te manifestacije razgovaraće se o temi "Ratni roman nekad i sad", kao i o ženskom pismu.

Biće održan niz književnih večeri na kojima će učestvovati Miroslav Toholj, Dragan Jovanović Danilov, Gordana Ćirjanić, Laura Barna, Radošin Zajić, Krstivoje Ilić, Mirko Demić, Aleksandar B. Laković i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: