Insajder: Zašto Srbija plaća skup gas?

Info

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2013.

14:38

Default images

Samo tokom 2012. u Srbiju je uvezeno gasa u vrednosti od oko 800 miliona evra. Cena je uvećana za desetine miliona evra zbog toga što Srbijagas energent ne kupuje direktno od proizvođača, ruskog Gazproma, već se sva količina uvozi preko dve posredničke firme.

Kako otkriva Insajder, osim dugogodišnjeg posrednika kompanije Jugorosgas u ovaj posao je 2011. godine uvedeno je još jedno preduzeće Russian-serbian trading corporation. Firma, čiji je skraćeni naziv RST, gas, prema ugovoru, dostavlja za potrebe dva velika potrošača - pančevačku Azotaru i kikindski Metanolsko – sirćetni kompleks. Da paradoks bude veći ova preduzeća u vlasništvu su Srbijagasa – javnog preduzeća koje bi i samo, bez posrednika, moglo da obavlja taj posao.

"Prosto tu Srbijagas radi direktno protiv svog interesa, odnosno rukovodstvo Srbijagasa i vrlo je čudno da se tu još uvek ništa ne preduzima po tom pitanju. Ako za naše firme radi neko drugi, hajte da vi i ja onda osnujemo neku firmu i da mi uvozimo onih preostalih 800 miliona mislite da će nam to neko dozvoliti", kaže Svetislav Krstić, predsednik Upravnog odbora Srbijagasa od 2005. do 2008. godine za B92. Ekipa Insajdera došla je do dokumentacije koja pokazuje da RST samo na tome što posreduje kroz papire u poslu mesečne nabavke 65 miliona kubika gasa, svakog meseca zaradi 4.7 miliona dolara.

Ova firma danas je u većinskom vlasništvu fantomske kompanije A-Energy Holding iza koje stoji nepoznat kapital, a koja je registrovana u Švajcarskoj. RST je osnovan krajem 2010. godine, ima četiri zaposlena, a radi u prostorijama koje iznajmljuje od Srbijagasa.

Zašto je nakon perioda od šest godina tokom kog je Srbija uvozila gas direktno od Gasproma 2007. godine ponovo uveden posrednik, a 2011. još jedan, ko stoji iza ovih firmi i kako to utiče na cenu gasa za građane videćete u Insajderu koji je na programu u ponedeljak u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: