Ministri EU žale zbog Kijeva

Ministri spoljnih poslova zemalja EU izrazili su žaljenje zbog nasilja na protestima u Ukrajini navodeći da je vlada pogrešila što je donela represivne zakone.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

11:52

Default images

"Imamo situaciju koja je akutna i smatramo da je veoma značajno da reagujemo, posebno zbog paketa represivnih mera donetih prošlog četvrtka u Kijevu", rekao je ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, a preneo AFP.

U međuvremenu, sukobi demonstranata i policije u centru Kijeva, izazvani kontroverznim zakonima o ograničavanju prava na protest, traju više od 16 sati, a mediji prenose jutros da ima stotinak povređenih na obe strane.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina. Bilt je ocenio da su sinoćna dešavanja u Ukrajini posledica paketa represivnih mera koje je donela tamošnja vlada.

Ministar spoljnih poslova Britanije Vilijem Hejg rekao je da žali zbog nasilja u Kijevu i ocenio je da je bila greška gušiti proteste. U isto vreme, on je pozdravio navodnu želju ukrajinske vlade da razgovora sa opozicijom.

Ukrajina će, podseća AFP, biti jedna od značajnih tema na današnjem ministarskom sastanku u Briselu, dok se EU priprema za samit sa Rusijom kasnije ovog meseca.
Beta-AP
U Kijevu, miris dima još uvek se oseća pošto su demonstranti rano jutros zapalili četiri policijska autobusa i dva kamiona od kojih su napravili ulične barikade, dok je policija blokirale prilaze centralnim ulicama u blizini ukrajinskog parlamenta, prenosi AP.

Uprkos hladnoći, na ulicama je i dalje oko 2.000 demonstranata od kojih mnogi nose gas maske, dok je noćas njihov broj bio 200.000 demonstranata, navodi Itar tas-s.

Sukobi su počeli sinoć kada je grupa demonstranata napala policiju, pokušavajući da se probije do ulaza u zgradu parlamenta koji je bio zaprečen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija. Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni Celzijusa, a jedan od opozicionih lidera, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce, ali je sam poprskan aparatom za gašenje požara.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica, izveštava AP.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina. Vlada je za danas najavila razgovore sa predstavnicima opozicije.

Protesti, izazvani odlukom predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da zamrzne odnose sa EU i okrene se Rusiji, već gotovo dva meseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno ih je podstaklo oštro reagovanje policije. Opozicija i neki građanski i verski lideri pozvali su danas Ukrajince da nastave proteste i borbu za demokratiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: