Platforma plod političkog dogovora

Nebojša Stefanović očekuje da platforma za pregovore s Prištinom, ili makar oni delovi koji nisu državna tajna, u parlament stigne u narednih nekoliko dana.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

22:07

Default images

"Platforma uskoro pred poslanicima"

"Tada će i javnost, po prvi put, videti koji su naredni koraci države u dijalogu sa privremenim vlastima na Kosovu", rekao je predsednik Skupštine Srbije u intervjuu za "Novosti".

On tvrdi da će platforma, na kojoj radi tim na čelu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, biti plod političkog dogovora koji će omogućiti da se napravi konsenzus svih relevantnih političkih snaga.

Podsetimo, predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin razgovarali su u sredu o platformi za pregovore sa Prištinom. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je, nakon sastanka, da platforma treba da bude usaglašena naredne nedelje.

Upitan kako je moguće da se pregovori nastave u novembru, a da prethodno Skupština ne usvoji tekst platforme, Stefanović je rekao: "U tehničkom smislu, nije potrebna saglasnost parlamenta pošto već postoje sporazumi koje je država postigla i koji se mogu odmah realizovati. Ali suštinski, ono što bude konačna verzija platforme naći će se i pred poslanicima kako bi oni dali svoje mišljenje, a to će biti korisno i za one koji će učestvovati u razgovorima sa prištinskim vlastima. Jer, nakon podrške poslanika u Skupštini lakše će voditi dijalog".

On je uveren da će većina stranaka podržati strategiju za pregovore.

"Biće dovoljno dugo u skupštinskoj proceduri i svi će moći da iznesu svoje primedbe i predloge za dopunu. Uveren sam da će ono što bude u tekstu biti nešto oko čega će se većina stranaka složiti. Takođe, pomalo je simptomatično da kritike dolaze iz dela opozicije koji nikad nije uvažavao mišljenje druge strane, odnosno onih koji su preko noći donosili zakone koje nisu videli ni njihovi poslanici, a kamoli opozicija", istakao je predsednik parlamenta.

Stefanović je kazao i da nije video dokument i da ne zna šta u njemu trenutno piše, ali da veruje onima koji na njemu rade.

Ceo intervju sa Stefanovićem možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: