Obradović:Pomozimo mladim talentima

Ministar prosvete Žarko Obradović primio učenike koji su osvojili nagrade na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike i pozvao preduzeća da pomognu mladim talentima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 25.07.2012.

15:15

Default images

On je javnim i privatnim preduzećima poručio da mladim talentima pomognu stipendijama i zapošljavanjem. "Ako želite da nastavite školovanje u inostranstvu neka to bude vaša odluka", rekao je Obradović i dodao da je to sasvim u redu, jer je i Srbija deo evropskog obrazovnog prostora, ali je izrazio nadu da će nagrađeni učenici ipak ostati u svojoj zemlji.

Četiri srebrne i jednu bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Estoniji osvojili su učenici Tamara Šumarac, Milan Kornjača, Jovan Blanuša, Milan Krstajić i Ilij Burić.

Od petoro nagrađenih troje je završilo Matematičku gimnaziju i upisalo studije, a dvojica su završila treći razred gimnazije.

Jovan Blanuša će nastaviti školovanje na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Milan Kornjača će na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziiteta studirati fiziku, a njihova koleginica Tamara Šumarac je upisala studije fizike na Kembridžu, u Velikoj Britaniji.

Milan Krstajić i Ilija Burić imaju još jednu godinu Matematičke gimnazije, posle čega će odlučiti gde će studirati.

Nagrađeni učenici su od Ministarstva prosvete dobili tablet računare, kao i mladi matematičari koji su takođe osvojili nagrade na međunarodnom takmičenju. Da li će i ovi osvajači medalja na Olimpijadi prirodnih nauka jednog dana raditi u inostranstvu?

Dobitnik srebrne medalje učenik Matematičke gimnazije Milan Krstajić kaže da će o tome odlučiti kada shvati šta mu se više isplati. "Sagledaću sa realne strane kakve su mi mogućnosti ako ostanem ili ako odem, videću šta mi više odgovara. Meni je naravno draže da ostanem ovde, ali ipak ću to posmatrati sa objektivnije strane," kaže on.

Maturant novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Jovan Blanuša kaže da nije primetio preteranu motivaciju države, a jedina devojka u ekipi, Tamara Šumarac od jeseni se seli u Englesku, gde će studirati fiziku na univerzitetu Kembridž.

"Motiviše nas jedino kroz školstvo i ova takmičenja. Nisam ništa drugo primetio," kaže Jovan Blanuša.

"Najbolje je delovalo da odem na Kembridž, srećom dobila sam i stipendiju tamo, pre mesec dana su mi javili, tako da ću biti tamo naredne četiri godine. Sad, da li ću se vratiti u zemlju zavisi od toga čime ću se baviti i da li ću ovde imati uslove za to," rekla je Tamara Šumarac.

Ministar prosvete Žarko Obradović smatra da dalju brigu o pomoći ovim talentima ne treba da vodi država već privreda.

"Postoji Fond za mlade talente, imaju ga i mnoge lokalne samouprave, ali i javna preduzeća treba da podrže vaš naučni razvoj, mimo državnih institucija i da vam pomognu da donesete pravu odluku u životu," poručio je Obradović.

Na pitanje kada su zavoleli prirodne nauke svi su dali isti odgovor - njihove talente prepoznali su i razvili profesori u njihovim srednjim školama i na tome su im zahvalni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: