Putin podržava Anana u vezi Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je podršku misiji specijalnog izaslanika UN i Arapske lige, Kofija Anana, usmerene na rešavanje sirijskog konflikta.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2012.

17:24

Default images

"Želim da vas uverim da ćemo učiniti sve da podržimo vaše napore", rekao je Putin na početku susreta sa Ananom u Kremlju.

Putin je istakao da žali što mora da obnovi kontakte sa Ananom "tako tragičnim povodom" kao što je situacija u Siriji, dodajući da je bivši generalni sekretar UN poznat kao "čovek na svom mestu i profesionalac, sa veoma velikom popularnošću i poverenjem", preneo je Itar-Tas s.
Anan je, pak, ocenio aktuelno stanje u Siriji kao "ključni momenat i prekretnicu".

"Sirijska kriza je na raskrsnici, ovo je ključni momenat i prekretnica", rekao je izaslanik UN i Lige za Siriju.

Zvanična Moskva saopštila je uoči susreta da je Ananov plan u šest tačaka, koji predviđa političko-diplomatsko rešenje sirijske krize, "jedina održiva platforma za rešenje unutarsirijskih problema" i osnova za dalje postupanje.

Jednim od najvećih uslova Rusija smatra istovremene i pođednake zahteve međunarodne zajednice od svih strana u konfliktu, odnosno da se sinhronizovano prekine vatra, posle čega treba istovremeno da se povuku i vladine snage i borbeni odredi opozicije iz svih naseljenih mesta, navodi ruska državna agencija.

Pritom, Moskva kategorički odbija neophodnost upotrebe prinudnih mera na koje pozivaju zemlje Zapada, insistirajući da se prvo ispune rezolucije Saveta bezbednosti UN 2042 i 2043.

"Sva pitanja vezana za reformu političkog sistema i određenje elemenata i rokova prelaznog perioda, treba da rešavaju sami Sirijci dijalogom između vlasti i svih opozicionih grupa, kako se to predlaže u Ananovom planu i kominikeu posle sastanka u Ženevi", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji se juče sreo sa Ananom.

"Zapadni partneri nam govore: ukoliko se ne saglasite sa usvajanjem rezolucije UN, mi ćemo odbiti da produžimo mandat (posmatračkoj) misiji UN”, rekao je Lavrov, dodajući da to smatra “apsolutno kontraproduktivnim i opasnim pristupom”.

Itar-Tas su je posle tog susreta preneo izjavu Lavrovljevog zamenika Genadija Gatilova da o sudbini sirijskog predsednika Bašara el-Asada na tom susretu nije bilo reči.

"Kao što znate ni sa kim ne razmatramo tu temu”, rekao je Gatilov, dodajući da je razgovarano o produženju mandata posmatračke misije UN u Siriji.

Prema rečima zamenika ruskog ministra inostranih poslova, Moskva je predložila da krajem jula bude održan sastanak Akcione grupe za Siriju, na na ministarskom nivou, već na nivou “viših zvaničnika”.

Stalni predstavnik Velike Britanije u UN Mark Lajal Grant izjavio je sinoć u Njujorku da se glasanje u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji za prekid nasilja u Siriji, planira za sredu uveče.

"U korist teksta (naše rezolucije) izjašnjava se ogromna većina (članica SB UN)", rekao je Grant, dodajući da su "Rusija i Kina i dalje protiv (pominjanja) Povelje UN”.

Trenutno se na ramzatranju SB UN nalaze dva nacrta rezolucije o Siriji.

Prvi, koji je pripremila Rusija, predviđa produženje mandata posmatračke misije UN u Siriji, koji ističe 21. jula, za tri meseca.

Varijanta britanskog nacrta ograničava rok boravka misije na 45 dana i uspostavlja rok od 10 dana u kojem vlada Sirije treba da obustavi nasilje i povuče vojsku iz naselja, u protivnom će protiv Damaska biti usvojene sankcije na osnovu Glave VII Povelje UN.

Rusija se, međutim, kategorički protivi pretnjama na adresu sirijskih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: