Petak, 04.05.2012.

10:59

Počelo suđenje Šarićevoj grupi

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo suđenje kriminalnoj grupi odbeglog narkobosa Darka Šarića, objedinjeno po sve četiri optužnice.

Izvor: Tanjug

Default images

Po tim tačkama, optuženi se terete za šverc više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

Glavni pretres počeo je čitanjem objedinjene optužnice, posle čega će okrivljeni biti pozvani da se izjasne o krivici. Od ukupno 22 optužena, osmorica su u bekstvu, među njma je i Šarić, tako da je na optuženičkoj klupi svega 16 optuženih.

Do sada su sedmorica već osuđena na osnovu sporazuma sa tužilaštvom za organizovani kriminal po kojem su priznali krivicu u zamenu za četiri do 10 godina zatvora, dok dvojica pregovaraju o nagodbi.

Trojica Šarićevih saradnika dobila su status svedoka saradnika, Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković, a sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom su do sada zaključili optuženi Miloš Pandrc, Marko Vorotović, Dejan Rakić Raka, Nikola Pavlović Džoni, Aleksandar Miodrag, Miloš Krpović i Mirko Miodragović.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porekla Darku Šariću izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije "Balkanski ratnik", koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i pred Specijalnim sudom mu se sudi u odsustvu.
Darko Šariæ
Optužnicama se tereti kako zbog šverca više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, tako i zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede u toku privatizacije.

Prva optužnica, kojom je, osim Šarića, obuhvaćeno još 20 optuženih, podignuta je 12. aprila 2010. i njom se terete za šverc kokaina zaplenjenog u Urugvaju 15. oktobra.

Druga je usledila nedugo potom i njom se Šariću i nekolicini srpskih advokata i privrednika sudi zbog pranja novca stečenog preprodajom kokaina, odnosno zbog ubacivanja "prljavog novca" u legalne tokove kupovinom niza preduzeća u privatizaciji, poljoprivrednih dobara, objekata...

U septembru prošle godine na pravnu snagu stupila je treća optužnica podignuta zbog šverca 1,1 tone kokaina u Brazilu, na kojoj su, osim Darka Šarića, i odbegli Pljevljak Goran Soković, zatim Željko Vujanović, braća Marko i Miloš Pandrc, Radan Adamović, Miloš Cajić, Nikola Dimitrijević, Mirko Miodragović, Aleksandar Miodrag i Darko Gazdić.

Tom optužnicom se terete da su bili deo klana zaduženog za nabavku kokaina u Brazilu i da su drogu nabavljali po ceni od 5.300 do 5.700 evra u količinama do 200 kilograma, a skladištili su ga u tri luksuzno opremljene kuće.

Tu su određivali kvalitet narkotika, posle čega bi kokain pakovali u balone, uvijali u celofan, smeštali u sportske torbe i dalje transportovali u Evropu.

Četvrta optužnica podignuta je u oktobru 2011. protiv Šarića i još četvorice optuženih zbog krijumčarenja 990 kilograma kokaina nabavljenog u Brazilu, za koji se sumnja da je deo od 2.174 tone kokaina zaplenjenog na brodu "Maui" u Urugvaju 15. oktobra 2009.

Osim Šarića, na optužnici je još troje okrivljenih koji se sumnjiče da su u septembru 2009. organizovali primopredaju i transport 990 kilograma kokaina, koji je bio deo ukupne količine od 2.174 kilograma, zaplenjenog na jahti "Maui" u Urugvaju.

Krajem oktobra prošle godine tužilaštvo je podiglo još jednu, petu optužnicu protiv Šarića, na kojoj su osim Šarića, Gorana Sokovića i Željka Vujanovića, Milan Milovac zvani Cigla, Živko Sibinski i Boško Nedić.

Optužnica se odnosi na zaplenu 235 kilograma kokaina u blizini Pize u Italiji 19. januara 2009. Šarić je kažnjavan više puta zbog sitnih prestupa u Pljevljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

15 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

23 h

Podeli: