Utorak, 08.02.2011.

18:12

"Ukidanje 'belog Šengena' nerealno"

Opasnost da se Srbiji ponovo uvede vizni režim za EU je teoretska, praktično gotovo nemoguća, kaže Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Izvor: Tanjug

Default images

Ona je, međutim, rekla da lažni azilanati i dalje predstavljaju problem.

" Odluka o ponovnom uvođenju viza za zemlje Zapadnog Balkana zahtevala bi kvalifikovanu većinu među zemljama članicama, što je oko 75 odsto glasova, i većinu u Evropskom parlamentu.", objasnila je Štiglmajerova za Dojče vele.

"Tih većina nema, jer najveći broj država članica, kao i evropskih parlamentaraca, podržava slobodno putovanje", kaže ona.

Štiglmajerova je ukazala na to da lažni azilanati, koji sa područja Srbije i Makedonije stižu u EU, i dalje predstavljaju problem koji se pojavljuje uglavnom u Belgiji, Švedskoj i Nemačkoj, i nije šire rasprostranjen fenomen u EU.

Ukoliko bi čak u nekom trenutku i došlo do eskalacije događaja, u ESI procenjuju da bi EU bilo potrebno izmedu šest i devet meseci da završi proceduru ponovnog uspostavljanja viznog režima nekoj od zemalja Zapadnog Balkana.

"Unija i dalje ostaje ozbiljna po tom pitanju, a evropske ekspertske misije će posetiti zemlje Zapadnog Balkana i ispitivati stanje na terenu. Prvi izveštaj očekuje se u maju", rekla je Štiglmajerova.

"Svih pet zemalja (Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija) moraju da nastave ozbiljan posao u skladu sa uslovima propisanim u 'Mapama puta'. Posebno je važno da se ispune uslovi koji predviđaju mere protiv diskriminacije i zaštitu manjina. To bi pomoglo smanjenju priliva azilanata, jer su oni uglavnom pripadnici manjina - Romi ili etnički Albanici iz Srbije", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: