Spremna optužnica protiv Davinića?

Više javno tužilaštvo u Beogradu završilo je pisanje optužnice protiv bivšeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2010.

23:26

Default images

Prema informacijama lista "Danas", optužnica bi mogla već danas da bude podignuta i obelodanjena javnosti, a Davinić je, zasad, jedini optuženi.

Kako je listu "Danas" objašnjeno, postoji mogućnost da optužnica kasnije bude proširena novim okrivljenima.Za krivično delo zloupotrebe službenog položaja zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Tokom istrage u Višem sudu saslušano je desetak svedoka, a među njima i Davinić, koji je tvrdio da je posao sa Izraelcima pravno nepostojeći, jer Savet ministara SCG nikada nije dao saglasnost za njegovo potpisivanje, nego je samo odobrio nacrt ugovora kao osnovu za dalje pregovore.

Među saslušanima su i bivši načelnik Generalštaba Dragan Paskaš, direktor Jugoimporta i veći broj oficira zaduženih za nabavku vojne opreme i naoružanja.

Vrhovni sud Srbije 16. aprila 2009. saopštio je da je odredio sprovođenje istrage protiv Davinića, zbog sumnje da je zloupotrebom položaja izraelskoj firmi pribavio korist sklapanjem ugovora o korišćenju satelita. Istraga u Višem sudu je završena 6. maja ove godine.

Vlada Srbije je u petak skinula oznaku tajnosti sa 30 dokumenata o aferi "satelit“ i formirala komisiju za pregovore sa Izraelcima o smanjenju duga ili kompenzaciji za opremu u vrednosti od 37 miliona evra.

Među dokumentima, u koje je "Danas" imao uvid, nalazi se i odbrana Srbije pred arbitražnim sudom u Londonu, pred kojim je odbrana Srbije tvrdila da Davinić nije imao ovlašćenja za potpisivanje ovog ugovora.

U dokumentaciji se navodi da je Srbija osporavala postojanje ugovora, "osim da postoji fotokopija onoga što ima izgled ugovora vidljivo sačinjenog u finalnoj formi na dan 1. marta 2005. potpisan 4. juna iste godine“.

U prilog odbrani predstavnici Srbije su isticali da Davinić, ministar odbrane Državne zajednice, čiji potpis stoji na ugovoru, "nije prošao kroz odgovarajuće procedure“ u vezi sa ugovorom, niti je imao ovlašćenje ili bio ranije ovlašćen da potpiše ili zaključi ugovor u ime i za račun Državne zajednice.

Dodaje se da zastupnici Srbije kažu da je ugovor takav da bi zahtevao odobrenja s najvišeg nivo od obe države članice SCG, kao i odobrenja od određenih državnih ministarstava.

Ističe se da su zastupnici Srbije naveli i da načelnik i osoblje Generalštaba nisu bili konsultovani po pitanju ugovora i da nisu za njega znali, ali i da nisu konsultovali ni predsednika Srbije.

Zastupnici Srbije su naveli da je Savet ministara Državne zajednice diskutovao o zaključenju mogućeg ugovora na sastanku 12. aprila 2005. ali ističu da je takva diskusija bila ograničena, jer Savet nije dao svoje ovlašćenje, niti je pregledao ugovor.

Zastupnici Srbije su naveli i da Jugoimport posluje zaključujući zvanične ugovore u oblasti odbrane i da je ovlašćen na osnovu Zakona o spoljnoj trgovini da sačini takve ugovore.

Zastupnici Srbije su ukazali da je Davinić tražio od Jugoimporta da zaključi taj ugovor za račun Ministarstva odbrane SCG, kao i da je Jugoimport odgovorio da bi to uradio pod uslovom da iza toga stoji ugovor između Jugoimporta i Ministarstva odbrane i da se postigne potrebni finansijski aranžman uz podršku ministarstava Srbije. Nakon dostavljanja Ugovora, Jugoimport je odbio da potpiše taj ugovor

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: