Dačić:Težak dogovor o državljanstvu

Pregovori o dvojnom državljanstvu sa Crnom Goru nisu prekinuti, ali zbog različitog pristupa "teško može doći do približavanja stavova", ocenjuje Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

16:15

Default images

Srbija sigurno neće menjati svoje zakone o državljanstvu zbog drugih država, poručio je Dačić koji smatra da u narednom periodu razgovore treba nastaviti kako bi se utvrdilo da li postoji ili ne postoji mogućnost za dogovor.

"Mislim da u nekom narednom periodu treba ponovo razgovarati na tu temu i ako ne postoji mogućnost dogovora jednostavno zaključiti da dogovora nema", rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da pregovori o dvojnom državljanstvu i za Srbiju i za Crnu Goru predstavljaju različite kategorije, ali je dodao da Srbija nije u obavezi da obaveštava Crnu Goru u slučaju da neko od njenih državljana dobije i državljanstvo Srbije.

"Crna Gora misli da pregovori treba da podrazumevaju da se do određenog perioda da dvojno državljanstvo, a da posle toga svako treba da bira između jednog ili drugog državljanstva", naveo je on.

Srbija, međutim, smatra, rekao je vicepremijer, da svako treba da ima pravo da ima i jedno i drugo državlajnstvo, ali je očigledno da takav dogovor u ovom trenutku nije moguće postići.

Dačić je rekao i da ne misli da je to pitanje uopšte bitno, jer će svaka zemlja primenjivati svoje zakonodavstvo.

Ipak, on je najavio razgovore sa MUP-om i policijom Crne Gore na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije jer, kako je rekao, veoma je bitno da svaka država definiše svoj cilj po tom pitanju.

Dačić je najavio da će regionalna organizacija SECI (South-East Cooperation Initiative) u Bukureštu, koja se bavi borbom protiv organizovanog kriminala, napraviti jednu procenu pretnje od organizovanog kriminala za prostor zapadnog Balkana, odnosno jugoistočne Evrope.

Prema njegovim rečima, to bi bila neka vrsta regionalne "Bele knjige" organizovanog kriminala, protiv koga je nemoguće boriti se bez dobrih odnosa i saradnje između država i policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: