SAD: Da li da bolesni idu na posao?

Novi grip izaziva u SAD "vanredno stanje" jer zaposleni koji nemaju prava na plaćeno bolovanje rade bolesni, čime šire zarazu, kaže senator demokrata Kris Dod.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

02:52

Default images

"Grip tipa H1N1 stvara vanredno stanje za zaposlene i njihove porodice širom zemlje", izjavio je senator iz Konektikata u jednoj potkomisiji Senata. "Činjenica da su oboleli od novog gripa ih stavlja pred izbor da li da bolesni idu na posao i time preuzmu rizik da zaraze kolege ili da ostanu kod kuće i ostanu bez dnevnice", rekao je on.

Oko 57 miliona Amerikanaca je zaposleno u privatnom sektoru, među kojima je veliki broj njih na slabo plaćenim radnim mestima, dok na desetine hiljada zaposlenih u obrazovnom sistemu nema pravo na plaćeno bolovanje.

Dod primećuje da je u zemlji pogođenoj ekonomskom krizom i gde je deset odsto stanovništva nezaposleno druga opcija jednostavno neprihvatljiva.

On je u tom smislu predložio da zaposleni koji obole od novog gripa dobiju pravo na plaćeno bolovanje.

SAD su jedina razvijena zemlja u kojoj nije uveden sistem plaćenog bolovanja, rekao je senator Dod poredeći to sa zemljama kao što su Lesoto, Liberija, Papua-Nova Gvineja i Svazilend.

Prema procenama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svaka osoba koja ode na posao iako je obolela od novog gripa, može da zarazi deset odsto svojih kolega.

U SAD se do sada od novog gripa razbolelo 5,7 miliona ljudi, a 672 osobe su umrle, među kojima 129 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: