De Kermabon: Komandni lanac je EU

Šef Euleksa Iv de Kermabon je izjavio da je misija zasnovana na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i zajedničkom planu delovanja koji je usvojila EU.

Izvor: B92

Subota, 06.12.2008.

12:20

Default images

On je naveo da je misija zasnovana i na pozivu kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua da Euleks dođe na Kosovo. "Moj komandni lanac je jasan - to je Evropska unija. To je misija EU, uspostavljena od 27 zemalja članica", rekao je De Kermabon u intervjuu prištinskom dnevniku "Koha Ditore".

"Ja ću raditi prema ovom jasnom mandatu", kazao je on i dodao da "ne prima naredbe od UN-a", kao i da je njegov nadređeni, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Solana.

Na pitanje koje će zakone Euleks primenjivati, on je istakao da će to biti "sadašnji zakonski okvir".

"Ostvarivavaćemo sadašnji zakonski okvir, na osnovu Zajedničkog plana delovanja i u uskoj saradnji sa kosovskim vlastima", rekao je De Kermabon.

Na pitanje hoće li sarađivati sa institucijama koje su proizašle iz srpskih izbora održanih 11. maja, rekao je da je "njegov zadatak da sarađuje sa institucijama Kosova".

"Znamo koje su institucije Kosova i naš mandat treba da ostvarujemo na celoj teritoriji. Prvi korak Euleksa je da ostvaruje mandat na celom Kosovu, da ima kontakt sa odgovornim ljudima i da sa njima radi", kazao je on.

De Kermabon je rekao da, pošto je i carina deo odgovronosti misije Euleksa, neće odmah posle uspostavljanja misije na graničnim prelazima jedan i 31 na severu Kosova biti carinika, ali će biti u mobilnim patrolama koje će kontrolisati putne pravce prema Kosovu iz pravca Leposavića i Zubinog Potoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: