Ubijen gruzijski policajac

Gruzijski policajac ubijen je u blizini ruskog kontrolnog punkta u tampon zoni, na samom izlasku iz otcepljene Južne Osetije.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2008.

12:19

Default images

Kako je saopštila gruzijska policija, incident se dogodio u selu Karaleti, a u policiji tvrde da su njihovog kolegu ubile ruske vojne snage, koje to demantuju okrivljujući za taj incident seperatiste iz Južne Osetije,što ovi negiraju, preneo je Rojters.

"Rusi veruju da su policajca ubili separatisti iz Južne Osetije i obećali su da će pokrenuti istragu i kazniti počinioce", izjavio je portparol gruzijske policije Šota Utijašvili.

Osetini, međutim, to negiraju.

"Nemamo nikakve veze s incidentom", izjavila je šefica Komiteta za informisanje Irina Gaglojeva, dodavši da je najbliže naseljeno mesto u Južnoj Osetiji od ruskog kontrolnog punkta udaljeno četiri kolimetara.

Ona smatra da je policajac poginuo u obračunu između gruzijske policije i ruske vojske.

Današnji incident je usledio nakon što su početkom nedelje ruski predsednik Dmitrij Medvedev i njegov francuski kolega Nikola Sarkozi u Moskvi postigli dogovor da se ruske snage u roku od mesec dana povuku izvan teritorije Južne Osetije i Abhazije, čije je nezavisnosti Moskva priznala.

Sporazumom je predviđeno da ruske snage do 1. oktobra budu zamenjene posmatračima Evropske unije.

Rusija je obećala da će u roku od nedelju dana napustiti sporne kontrolne punktove duboko unutar teritorije Gruzije, između Sinakija i luke Poti na Crnom moru.

Ruske vojne trupe uklanjaju punktove

Ruski vojnici su danas počeli da uklanjaju kontrolne punktove na zapadu Gruzije, dva dana pošto je Moskva obećala da će njene snage napustiti punktove duboko unutar gruzijske teritorije, između Sinakija i luke Poti na Crnom moru, izjavio je jedan gruzijski funkcioner.

Agencija Rojters je prenela da su ruski vojnici počeli s uklanjanjem betonskih i drvenih punktova u selu Pirveli Maisi, u blizini Kobija, na oko 30 kilomatar od granice s gruzijskom otcepljenom autonomijom Abhazijom, čiju je nezavisnost Moskva priznala.

Major Vano Saginadze je rekao da se vojnici povlače i iz crnomorske luke Poti, oko 40 kilomatara na zapad.

"Oni aktivno uklanjaju kontrolne punktove", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: