Srbija u maju na nove izbore

Posle jučerašnjeg obraćanja premijera i reakcije predsednika Srbije, jasno da druga Vlada Vojislava Koštunice sutra pada.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 09.03.2008.

10:05

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je sinoć da uvažava stav premijera da više nije u mogućnosti da vodi Vladu Srbije i najavio da će, kada bude dobio odluku Vlade, raspisati izbore u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima.

"Premijer Vojislav Koštunica obavestio me je da će u ponedeljak sazvati sednicu vlade na kojoj će predložiti odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju parlamentarnih izbora za 11. maj", navodi se u saopštenju predsednika Srbije.

Tadić se nije složio sa ocenom premijera da Vlada nema jedinstvenu državnu politiku prema Kosovu u sastavu Srbije.

"Smatram da se radi o tome da Vlada Srbije nema jedinstven stav oko evropske i ekonomske perspektive Srbije i njenih građana. Uveren sam takođe da ćemo naše Kosovo od nezavisnosti najbolje braniti upravo članstvom u Evropskoj uniji", navodi se u Tadićevom saopštenju. DS i G17 plus će podržati predlog premijera Vojislava Koštunice da Vlada sutra na vanrednoj sednici zatraži raspuštanje Skupštine Srbije i raspisivanje vanrednih izbora.

Potezom premijera zadovoljni su SRS i LDP, dok SPS smatra da će novi izbori produbiti krizu u zemlji.

Prema Ustavu, Skupštinu na obrazloženi predlog vlade ukazom raspušta predsednik Srbije.

Raspuštanjem skupštine predsednik Srbije raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Narodna skupština koja je raspustena vrši samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

Koaliciona vlada na čijem je čelu Vojislav Kostunica biće treća Vlada Srbije od povratka višestranačja 1990. godine koja nije navršila godinu dana.

Vlada Srbije formirana je 15. maja 2007. godine, posle višemesečnih pregovora, svega pola sata pre isteka zakonskog roka za njeno formiranje.

Tada je dogovoreno da vlada počiva na pet principa - borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, evropskim integracijama, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju socijalne i ekonomske politike i saradnji sa Haškim tribunalom.

Ingerencije "vlade u odlasku"

Zakon o Vladi Srbije predviđa da vlada kojoj je prestao mandat obavlja samo tekuće poslove, ne predlaže zakone i druge opšte akte niti donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane, prirodna, privredna ili tehnička nesreća. Zakonom o Vladi nije precizirano koje je okolnosti podražumevaju pod "potrebom države" niti ko odlučuje o njima.

Član 17 Zakona o vladi precizira da vlada kojoj je prestao mandat ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Takođe, član vlade kome je mandat prestao usled prestanka mandata ima ista ovlašćenja kao član vlade koji je podneo ostavku.

Vlada kojoj je prestao mandat ne može predsedniku Republike predložiti raspuštanje Narodne skupštine.

Mandat Vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a prestaje prestankom mandata Narodne skupštine, izglasavanjem nepoverenja, neizglasavanjem poverenja, ostavkom Vlade, izglasavanjem nepoverenja predsedniku Vlade i ostavkom predsednika Vlade.

Ustavom Srbije propisano je da predsednik Republike "može, na obrazloženi predlog Vlade, raspustiti Narodnu skupštinu". U tom slučaju, dužan je da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Kesić: Očekujem negativne kampanje

Politički analitičar u vašingtonskoj firmi "Global Konsultants" Obrad Kesić ocenio je da Vlada Srbije nije jedina vlada u Evropi koja će pasti zbog pitanja Kosova i Metohije.

Kako god se završe izbori u Srbiji, može se očekivati da će Kosovo ostati ključno pitanje u odnosu sa Evropom, kao vrsta blokade za približavanje Srbije Evropskoj uniji, ili pitanje unutrašnje stabilnosti, rekao je Kesić radiju Glas Amerike.

On je istakao da ne vidi velike pomake što se tiče ishoda izbora u odnosu sa EU, dodajući da se još manje mogu očekivati neke ozbiljne promene u odnosu sa Amerikom.

Na pitanje kako će na vest o kraju vlade u Srbiji reagovati EU, međunarodna zajednica, Kesić je odgovorio da je to teško predvideti.

"Bilo bi previše govoriti da su previše zabrinuti zbog ove vesti, jer očigledno nisu bili toliko zabrinuti za Srbiju da ne naprave potez koji nas je doveo u ovu situaciju, da su bili zabrinuti za političku stabilnost u Srbiji možda bi malo duže razmislili o potezu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je on.

"Morali su da budu spremni za ovakvu posledicu, ovo je samo početak, ovo nije jedina vlada u Evropi koja će pasti zbog pitanja Kosova", naglasio je Kesić.

Taj analitičar je rekao da nije siguran da možemo da predvidimo rezultate predstojećih vanrednih izbora, dodajući da oni ne mogu da se uporede sa prethodnim izborima, zato što se sada vode pod znakom pitanja, posle proglašavanja nezavisnosti Kosova.

"To je dosta emotivno, bolno, pitanje i teško ćemo predvideti kako će građani da se opredele kad izađu na izbore. Drugo što je bitno, sigurno će sve stranke voditi negativnu kampanju, definitivno će biti pokušaj da se izazove strah među glasačima, i to sa svih strana", ocenio je on.

Analitičar je istakao da će jedni da plaše građane da ako glasaju za protivnike glasaju za izolaciju i propast Srbije, drugi će da plaše birače da ako glasaju za njihove protivnike da će izabrati propast Srbije, dalje cepkanje Srbije...

Možemo očekivati da će strah biti jedan od glavnih motiva ovih izbora.

Isto tako, bitno je da stranke koje učestvuju na izborima jasno objasne kojim putem treba Srbija da ide i kako može da postigne rezultate, kazao je Kesić.

"Ako DSS i koalicija koju oni postave mogu da objasne građanima da oni ne vode putem izolacije, da njihov izbor nije ili Kosovo ili EU, onda mogu da postignu bolje rezultate nego što se očekuje. Ako DS može da objasni kako Srbija može da ima i EU i Kosovo istovremeno, onda i oni imaju bolje šanse da uspeju na ovim izborima", istakao je on.

Koliko je bitan faktor straha, ništa manje značajna nije sposobnost i vrlina političara da objasne gde vode Srbiju", smatra Kesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: