Četvrtak, 31.05.2007.

17:55

"Srbija za lokalnu demokratiju"

Milan Marković i Bojan Kostreš učestvovali na sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković obratio se na plenarnoj sednici u Strazburu članicama Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, u ime Srbije kao predsedavajuće Komitetu ministara Saveta Evrope. Marković je rekao da su među prioritetima za koje će se Srbija zalagati promovisanje poštovanja kulturnih različitosti i jačanje lokalne i regionalne demokratije.

Ministar Marković je takođe ukazao na značaj lokalne i regionalne demokratije u suočavanju sa novim izazovima, i posebno naglasio ulogu Kongresa u tom pogledu, navodi se u saopštenju pres službe Saveta Evrope.

Marković je saopštio da će aktivno učestvovati na Konferenciji evropskih ministara za lokalnu i regionalnu upravu, u oktobru u Valensiji i podržao održavanje "Nedelje lokalne demokratije".

Ministar je takođe informisao članice Kongresa o reformama u oblasti lokalne samouprave u Srbiji, ostvarenim i tekućim, na području lokalnih finansija, teritorijalne organizacije i lokalnih izbora, navedeno je u saopštenju iz Strazbura.

Kostreš: Vojvodina nije problem

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže da Vojvodina nije problem ni u Srbiji ni u jugoistočnoj Evropi.

On je izjavio u Strazburu, na sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, da Vojvodina nije nikada bila niti će biti problem. "Vojvodina može da bude samo pokazatelj kako problemi mogu da se reše i da postane lider u regionu", kazao je on.

"Pokrajinska administracija je preuzela zadatak da bude most između Srbije i Evrope, da Srbija preko Vojvodine, kao svog najrazvijeneg dela, što pre postane deo evropske porodice", rekao je Kostreš.

Kostreš je, kako se ističe u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, ponovio da građani Vojvodine nisu zadovoljni novim Ustavom Srbije, ali da će ga poštovati.

"Nastavićemo da tražimo načina da se u okviru i takvog Ustava Vojvodini vrati puna autonomija. Pobornici smo pune decentralizacije Srbije i jake lokalne samouprave", rekao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: