Četvrtak, 21.09.2023.

09:48

Stigli su; Pregovori mogu da počnu

Delegacija jermenskih separatista iz Nagorno-Karabaha stigla u azerbejdžanski grad Jevlah na pregovore sa Azerbejdžanom o reintegraciji ove teritorije.

Izvor: Beta/AFP

Stigli su; Pregovori mogu da počnu
Tanjug/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Pregovori su najavljeni juče nakon brze vojne operacije Bakua, koja je primorala separatiste na kapitulaciju.

Planinska oblast Nagorno-Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan, međutim, tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom, što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

15 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

23 h

Podeli: