Na današnji dan, 27. novembar

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2006.

08:42

Default images

Umrli Horacije, Sansovino, Dima, O'Nil, rođeni Celzijus, Hendriks, poginuo Ribar, demonstracije na Kosovu, prekinut rad Radija B92 i Radio Indeksa

8. p.n.e. Umro Flak Kvint Horacije, jedan od najvećih pesnika antičkog Rima. Njegova poezija imala veoma značajan uticaj na evropsko pesništvo.

1570. Umro italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino, graditelj biblioteke Svetog Marka i Lođete u Veneciji, statua Neptun i Mars na stepeništu Duždeve palate i reljefa u mermeru u lođi crkve Svetog Marka.

1701. Rođen švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, tvorac skale za merenje temperature, koja je po njemu dobila naziv. Profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

1879. Francuska skupština iz Versaja premeštena u Pariz.

1895. Umro francuski pisac Aleksandar Dima Sin. Proslavio se romanom "Dama s kamelijama", prema kom je napisan libreto za Verdijevu operu "Travijata".

1919. U okviru Versajske mirovne konferencije, posle I svetskog rata, Bugarska potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Dimitrovgrad, Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1926. Ahmed Ben Zogu u Tirani potpisao ugovor sa Italijom kojim je Albanija stavljena pod italijanski protektorat.

1940. U Rumuniji profašistička Gvozdena garda ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola II, među njima bivšeg premijera Nikolaea Jorgu.

1940. Nemačka u II svetskom ratu anektirala francusku pokrajinu Lorenu.

1941. Poslednje italijanske jedinice predale se savezničkim snagama u tvrđavi Gonder u Etiopiji. Saveznici zarobili 23.000 italijanskih vojnika.

1942. Francuzi u II svetskom ratu potopili veći deo ratne flote u tulonskoj luci kako bi sprečili da brodovi padnu u ruke Nemcima, koji su upravo ušli u Tulon.

1942. Rođen američki pevač, gitarista i pisac pesama Džimi Hendriks, jedan od najpopularnijih muzičara u svetu šezdesetih godina XX veka. Umro 1970. od prekomerne doze droge.

1943. Na aerodromu u Glamočkom polju u II svetskom ratu poginuo Ivo Lola Ribar, generalni sekretar Saveza kominističke omladine Jugoslavije, kada je kao šef vojne misije krenuo u Kairo.

1953. Umro američki pisac Judžin Gledston O'Nil, tvorac moderne američke drame i prvi dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz SAD.

1968. Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili masovne demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima je zahtevano da ta pokrajina dobije status republike. Demonstracije održane na Dan zastave, državnog praznika Albanije.

1989. U eksploziji u vazduhu kolumbijskog boinga 727 na liniji Bogota-Kali poginulo svih 107 putnika i članova posade. Pretpostavlja se da je u avionu bila bomba.

1991. Masa u Pnom Penu napala nominalnog lidera Crvenih Kmera Kije Sampana, koji je evakuisan u Bangkok da ne bi bio linčovan.

1991. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio slanje mirovnih snaga u SFRJ.

1996. U jeku protesta zbog krađe glasova na lokalnim izborima u Srbiji vlasti prekinule rad Radija B92, Radio Indeksa, dve najslušanije beogradske radio-stanice koje su stalno i detaljno izveštavale o građanskom protestu. Radio-stanice nastavile rad 5. decembra.

1996. U eksploziji gasa u rudniku uglja u kineskoj provinciji Šansi poginulo više od 90 rudara.

1997. U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće poginuli dva policajca i jedan Albanac, četiri policajca povređena.

2000. Agencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv side objavila da je od početka pandemije side, 20 godina ranije, od te bolesti umrlo više od 21 milion ljudi širom sveta.

2000. Norveški kralj Herold otvorio, u zapadnoj Norveškoj, najduži tunel za drumski saobraćaj na svetu. Tunel dugačak 16.900 metara potukao rekord tunela Sen Gotard u Švajcarskoj, puštenog u promet 1980, dugačkog 16.300 metara.

2001. NASA saopštila da je Habl, svemirski teleskop, otkrio atmosferu planete udaljene od Zemlje 150 svetlosnih godina. Prvi put direktno opažena atmosfera planete van Sunčevog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: