"Uvlače Preševo, Bujanovac i Medveđa u dijalog, ali..."

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković kaže da te opštine funkcionišu po Ustavu Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2021.

11:13

Foto: K.O. Photography/ Shutterstock

Stanković je naglasio da primenu zakona na prostoru tri opštine sporovode rukovodioci lokalnih samouprava i državni organi Srbije uz punu podršku zvaničnika međunarodne zajednice, koji su čvrsti u stavu da o teritoriji Preševa Bujanovca i Medveđe nije bilo, nema i neće biti razgovora u Briselu niti na bilo kom drugom mestu, s obzirom da je to neotuđivi deo Srbije.

On dodaje da na predstojećim lokalnim izborima u Preševu, uz postignuto jedinstvo, Srbi mogu da ostvare dobar rezultat.

"Ako budu jedinstveni mogu da ostvare rezultat koji žele i koji odgovara broju Srba u Preševu. Srba nema u lokalnoj samoupravi u Bujanovcu, ali su na rukovodećim mestima doma zdravlja, osnovnih i srednjih škola, katastra, poreske uprave, pošte i policije", rekao je Stanković.

Stanković ističe da su zapaljive izjave predstavnika Albanaca Šaipa Kamberija naišle na veći odjek među nekim Srbima, dok se ta vrsta retorike nije prenela na albansko stanovništvo i neće uticati na međuetničke odnose.

"Nisam video da su govore Kamberija u Skupštini veličali Albanci, ali sam čitao, video i slušao da su ih oduševljeno komentarisali neki Srbi i sredstva javnog informisanja na srpskom. Kamberi je ozbiljno shvatio ulogu poslanika, pripema se za svaku sednicu. Ali ta vrsta retorike se ne prenosi na albansko stanovništvo i neće uticati na međuetničke odnose", kaže Stanković.

Predsednik Koodrinacionog tela za Preševo Bujanovac i Medveđu, komenatrišući navode o navodnom nedostatku udžbenika za albansko stanovništvo u ovim opštinama, ističe da isključivo Albanci čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu a da tri opštine, osim redovnog budžeta, svake godine od države dobiju dodatnih dva miliona evra.

"Osim redovnog budžeta tri opštine svake godine od države dobiju dodatnih dva miliona evra. Albanci isključivo čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu, školuju se i informišu na maternjem jeziku, imaju tri poslanika u Skupštini, čine više od 50 odsto policijskog sastava u Preševu, primaju plate i penzije, imaju potpunu slobodu kretanja, veroispovesti. Koordinaciono telo od 2009. godine obezbeđuje 600 dinara mesečno po đaku, pa je u prošloj školskoj godini izdvojeno 16.200.000 dinara za 300 učenika. Za bespovratna sredstva malim i srednjim peduzećima tokom osam godina dodeljeno je više od 300 miliona dinara. U toku prošle godine u nastavu na albanskom jeziju uvedena su 44 nova udžbenika", naglasio je Stanković.

Kada je u pitanju isticanje albanske zastave na šta je žalbe upućivalo albansko stanovništvo, Stanković kaže da će uskoro i to pitanje biti rešeno kroz isiticanje albanske zastave koja se, kao i kod drugih manjina, po obeležjima razlikuje od matične države.

"U vreme poplava posetio sam albanske sredine Končulj i Lučane, i tamo su istaknute albanske zastave a mogu se sporadično videti i na drugim mestima. To ne znači slabost države, već određeni stepen tolerancije. Sve će biti uskoro rešeno. Albanska nacionalna manjina treba da ima svoju zastavu i grb koji će se, kao i kod drugih manjina, razlikovati od obeležja matične države", kaže Stanković.

Stanković je naveo da prati proces u Hagu protiv Tačija i ostalih vođa OVK i da bi se, s obzirom na činjenicu da je radio obdukcije ubijenih Srba, odazvao pozivu iz Tužilaštva.

"Redovno pratim, Obaveza je svakog da se odazove i učestvuje u otkrivanju i dokazivanju istine o stradanju na Kosovu i Metohiji. Nerazumnim odlukama međunarodne zajednice, pripadnici policije i vojske koji su ubijeni i stradali u toku redovnih obavljanja dužnosti na Kosovu, neće imati zadovoljenje pravde. Svuda u svetu spadaju u najzaštićeniju kategoriju, samo su na Kosovu mogli da ih nekažnjeno ubijaju", zaključio je Stanković, za Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: