Nedelja, 03.02.2019.

09:14

"Ponavlja se scenario na KiM"

"Priština želi da protera srpski narod, što se vidi na primeru usvajanja nacrta statuta rudarskog kombinata "Trepče"".

Izvor: B92, Tanjug

Screenshot/TV Prva

To je izjavio pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i dodao da će Srbija učiniti sve da "Trepča - Sever" nastavi da funkcioniše.

"Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila i odluku da se krene u realizaciju izgradnja fabrike akumulatora od 14 miliona evra, pomažemo preduzeće i radnike kroz resorna ministarstva i Kancelariju za KiM. Činimo sve što je do nas kako bismo sačuvali kombinat, neophodan za ostanak srpskog naroda na KiM", rekao je Petković za RTS i istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

On je rekao da se ponavlja isti scenario kao 2016. godine, kada su u kosovskoj skupštini dva sata posle ponoći poslanici usvojili zakon o "Trepči" koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, čime je kosovska vlada postala vlasnik 80 odsto celokupne imovine i kapitala ovog kombinata.

Par dana zatim vlada u Beogradu je donela odluku kojom se poništava taj zakon, kao i sve radnje i pravne posledice koje proističu, a jedna od njih je i donošenje statuta koji podrazumeva formiranje novog preduzeća "Trepča a. d." u prištinskom sistemu kojim se otvaraju vrata za implementaciju ovog zakona.

"Kada bude osnovano novo preduzeće, sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestaju da postoje. To može da znači, svima je jasno, da hoće da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka, od čega 'Trepča - Sever' i živi", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, to što statut predviđa novi menadžment, neće moći fizički da se i ostvari, jer je "Trepča - Sever" u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju prema centralnoj Srbiji.

Ipak, dodaje Petković, postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz proizvoda i time dovesti u pitanje opstanak same "Trepče" i plate za 3.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: