EU osuđuje nasilje na Kosovu, Solana u sredu na Kosovu

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2004.

08:43

Default images

Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije usvojili su u ponedeljak u Briselu zaključke u kojima se traži trenutni prekid i "najoštrije osuđuje nasilje iz etničkih pobuda, gubici ljudških života i uništavanje imovine i verskog i kulturnog nasleđa, koje je zajednička baština svih Evropljana". U zaključaku koji je usvojen na sastanku naglašava se da "prošlonedeljni događaji predstavljaju težak udarac i korak nazad za Kosovo". Evropska petnaestorica osuđuju napade na trupe Kfora, kao i ljudstvo i objekte UNMIK-a i pozivaju "posebno vođe kosovskih Albanaca, preuzmu odgovornost za situaciju i delima i izjavama obezbede da pretnje i nasilje prestanu".

Ministri EU zahtevaju da prava "svih zajednica" budu zaštićena, kao i da se obezbede uslovi da se svojim domovima vrate sva lica raseljena zbog najnovijeg nasilja. "Krivci za nasilje moraju biti izvedeni pred pravdu. Savet ministara EU očekuje da se obe strane uzdrže od izazivačkih poteza i podvlači da ekstremističke snage ne mogu uticati na budućnost Kosova", navodi se u usvojenom dokumentu. U njemu je, takođe, naglašeno da "kosovske vođe i ustanove prelazne samouprave moraju biti svesni da je u igri njihov kredibilitet, budućnost Kosova i evropska perspektiva pokrajine".

Uz podršku UNMIK-u i Kforu, u dokumentu se naglašava da mora biti zajamčeno sprovođenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Evropska petnaestorica odlučila su da u sredu na Kosovo pošalju visokog predstavnika EU Havijera Solanu, da na licu mesta utvrdi sve činjenice o tamošnjim zbivanjima, o tome izvesti Savet ministara EU i prenese njihove poruke, rekli su zvaničnici EU agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: