Danas će se sresti Cipras ii Zaev, na stolu ime Makedonije

Premijeri Grčke i Makedonije sastaće se danas u Davosu na marginama Svetskog ekonomskog foruma i razgovarati o predlozima za rešenje pitanja imena Makedonije.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

11:02

Danas će se sresti Cipras ii Zaev, na stolu ime Makedonije
Foto: EPA, Georgi Licovski

Alekisu Ciprasu i Zoranu Zaevu predloge za rešenje višegodišnjeg spora dao je nedavno međuni posrednik u tim pregovorima Metju Nimic.

Susret dvojice premijera se, sudeći prema pisanju medija, u obema zemljama smatra jednim od najvažnijih na tako visokom nivou, na kojem bitrebalo da se odluči o narednim koracima i rokovima za pronalaženje rešenja dugogodišnjeg spora, koji opterećuje odnose Atine i Skoplja.

Najavljeni susret Ciprasa i Zaeva u Davosu, međutim, nije zaustavio seriju protesta grčkih desničara, koje podržava Grčka pravoslavna crkva, a koji se sazivaju pod nazivom "Za odbranu imena Makedonije", odnosno onih koji se protive upotrebi reči Makedonija u novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Pregovori o novom imenu Makedonije iskorišćen je i za "rat rečima" između opozicione Nove demokratije i vladajuće Sirize.

Susret Ciprasa i Zaeva je najavljen za 15 sati, a prema pisanju grčkog portala Real, onlajn izdanja nedeljnika Real news, u Atini se očekuje da Skoplje pokaže dobru volju i grčkom premijeru pruži uveravanje da je spremno za rešenje ovog problema. Očekuje se, naime, da Skoplje ispuni obećanje o preimenovanju aerodroma i uklanjanje spomenika Aleksandra Velikog iz centra grada, navodi ovaj portal.

Mediji ističu da se očekuje da dvojica premijera ocene dosadašnje pregovore i utvrde mogućnost dogovora na osnovu najnovijih predloga koje im je dostavio posrednik UN Metju Nimic.

Grčki Katimerini piše da Ciprasova vlada ovaj susret opisuje kao "trenutak istine" i "ključni korak" u kojem se od Zaeva očekuje konstruktivan doprinos pregovorima i pokaže volju za postizanje kompromisa.

Portal 247 piše i da će ovaj susret Ciprasa i Zaeva pokazati koliko su dve zemlje blizu ili koliko daleko od cilja.

Portal IN napominje da je u Ciprasovoj vladi prvobitno postojala ambicija da se na sastanku u Davosu postigne konačni dogovor, ali je ovo očekivanje, kako se navodi, daleko od stvarnosti.

Pozivajući se na vladinog zvaničnika, portal piše da Atina očekuje da se ostvari napredak ka pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja, a da će "susret u Davosu pokazati dokle se stiglo".

Svi grčki mediji istovremeno sastanak dvojice premijera u Davosu indirektno povezuju sa protestima u Solunu održanim u nedelju i novim protestom najavljenim za 4. februar u Atini.

Mediji napominju i da nije poznato šta će biti naredni korak Ciprasa, nakon susreta sa makedonskim kolegom - da li će grčki premijer sazvati zajednički sastanak ili će po pitanju ovog problema imati odvojene susrete sa liderima političkih partija.

Sve će, kažu, zavisiti od toka susreta sa Zaevim u Davosu s obzirom na to grčki premijer za cilj ima postizanje najšireg mogućeg konsenzusa po pitanju rešenja ovog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: