Ponedeljak, 23.10.2017.

17:18

AKV: Prijavite uznemiravanje "agencija za nadoknadu štete"

Advokatska komora Vojvodine pozvala je građane da prijave one advokate ili tzv."agencije za nadoknadu štete" koji im na nezakonit i neetičan način nude usluge.

Izvor: 021.rs

AKV: Prijavite uznemiravanje
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, u pitanju su oni advokati i agencije koje nude građanima usluge u posredovanju kada su oštećena strana u slučajevima saobraćajnih udesa ili drugih štetnih događaja koji su im se dogodili, piše portal 021.rs.

Kako je navedeno, Komora najoštrije osuđuje svaki vid takvog načina rada advokata u postupcima ostvarivanja prava na naknadu štete i upozorava ih da vrše krivično delo nadripisarstva, a građane da neadekvatno pružanje pravne pomoći nosi rizik i mogućnost izlaganja zloupotrebama.

"Pozivamo sve građane koji se u budućnosti budu susretali sa ovakvim ili sličnim problemima da Advokatskoj komori Vojvodine slobodno prijave svaki slučaj uznemiravanja kako bi se blagovremeno preduzele adekvatne mere u cilju zaštite građanskih prava. Smatramo da je u zajedničkom interesu svih da se promovišu i afirmišu profesionalni i zakoniti obrasci ponašanja, uz istovremeno iskorenjivanje pojava koje nanose štetu opštem interesu svih građana, ali i ugledu same advokature, kao samostalne i nezavisne službe pružanja pravne pomoći", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Vojvodine reagovala je povodom medijskih napisa o brojnim slučajevima zloupotrebe ličnih podataka i uznemiravanja oštećenih građana, kako od državnih organa, javnih ustanova i drugih pravnih lica, tako i od advokata, u postupcima ostvarivanja prava na naknadu štete.

Da podsetimo, porodica devojčice na koju je nedavno kod Doma omladine u Beogradu autobus oborio ogradu i vukao je, zajedno sa još jednom ženom po ulici, kaže da su kada je devojčica doživela udes počeli da dobijaju pozive raznih agencija i advokatskih kancelarija.

"Ovo kompleksno pitanje sastavni je deo šireg društvenog problema u oblasti korupcije. Zbog toga Komora preduzima sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti koje su usmerene na suzbijanje ovakvih štetnih pojava, a koje se tiču advokature kao dela pravosudnog sistema. Upozoravamo javnost i svoje članstvo, da se u slučajevima nuđenja usluga u posredovanju i neetičkog pružanja pravne pomoći često stiču elementi krivičnih dela, kako iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, tako i iz grupe tzv. koruptivnih krivičnih dela", smatraju u AKV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: