DOS I G 17 PLUS PREDSTAVILI IZBORNU PLATFORMU

Izvor: B92

Utorak, 15.08.2000.

18:16

Default images
Celnici Demokratske opozicije Srbije i Grupe 17 plus predstavili su u utorak Program za demokratsku Srbiju, koji bi trebalo da postane izborna platforma ovog opozicionog bloka, javlja Radio B2-92. Na vrlo posecenoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic, lider Demokratske stranke Srbije i predsednicki kandidat DOS-a Vojislav Kostunica i izvrsni direktor G17 plus Mladjan Dinkic, istaknuto je da je ovaj program samo predlog o kojem ce se narednih deset dana izjasniti opozicione stranke i ekspertski timovi, kako bi se eventualne sugestije ukljucile u definitivni tekst izborne platforme. Mladjan Dinkic, jedan od autora programa, rekao je da dokument sadrzi tri celine u kojima kandidati DOS obecavaju sta ce, ukoliko budu izabrani, uraditi vec prvog dana, sta nakon sto dana, a sta u prvoj godini mandata.

"Donecemo deklaraciju o donosenju novog ustava - ta deklaracija mora da uvazi potrebu za decentralizacijom drzave sa posebnim osvrtom na decentralizaciju Srbije. Drugo, doneti rezoluciju kojom ce se ukinuti sadasnja ekonomska blokada izmedju Srbije i Crne Gore, ne samo ekonomska vec i politicka i poceti pregovore o novoj zajednici Srbije i Crne Gore, zatim zakon kojim ce se broj ministarstava smanjiti za jednu trecinu. takodje, ukinuti sva ministarska mesta bez portfelja, a doci ce do smanjenja broja skupstinskih odbora i komisija za jednu trecinu. Sto se tice povratka Jugoslavije i Srbije u svet, mi ocekujemo da nakon pobede DOS-a, budu ukinute sankcije, ukljucujuci i spoljni zid sankcija", rekao je Dinkic.

Prema Dinkicevim recima, u prvih sto dana nove vlade bice doneti paket reformskih-ekonomskih zakona, zakoni o vojsci i policiji, sudovima, javnom tuzilastvu, kao i novi krivicni i izborni zakon, zakoni o javnom informisanju , Univerzitetu i lokalnoj samoupravi. U prvoj godini nove vlade Jugoslavija ce, prema ovom programu, izmedju ostalog, biti vracena u sve medjunarodne institucije i finansijske organizacije i zapocece pregovori za pridruzeno clanstvo SRJ u EU. Celnik DS Zoran Djindjic je naglasio da je zelja autora Programa za demokratsku Srbiju da to ne bude samo tekst ili izborna parola, koja nikoga ne obavezuje i najavio novi vid izbornog obavezivanja kandidata biracima:

"Ovog puta ce poslanicki kandidati svojim imenima i potpisima stati iza svojih pedizbornih obecanja, i svaki birac ce moci posle izbora, dao svoj glas ili ak nijme dao svoj glas da donese ovu izbornu platformu potpisanu kao menicu, kao kredit koji je dat, na jednoj strani mi trazimo glasove, a na drugoj strani nudimo odredjena obecanja, i to je jedan politicki ugovorni odnos. Time zelimo da ozdravimo politicki zivot u Srbiji jer je nas cilj promenimo ljude na vlasti, ali i da promenimo stil politike", izjavio je Djindjic.

Predsednicki kandidat DOS-a Vojislav Kostunica ukazao je na, po njegovom misljenju, najvazniji aspekt ovog programa rekavsi da je to "potreba da se sa demokratskim promenama u Srbiji i smenom vlasti promeni radikalno i sama vlast". "To menjanje vlasti treba da pocne tako sto cemo se mi sami menjati, sto ce jedna buduca demokratska vlast primerom delovati sasvim drugacije od onoga sto je cinila dosadasnja vlast, zvala se ona socijalisticka ili komunisticka, pre dolaska Milosevica. To je nesto sto je nasoj javnosti potrebno i sto ce nase birace ubediti da treba da glasaju za nesto potpuno suprotno od dosadasnjeg rezima i od dosadasnjih nosilaca vlasti", rekao je Kostunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: