Četvrtak, 29.07.2021.

07:55

Požar kod Nove Varoši, bačena 41 tona vode; "Nismo spavali" VIDEO/FOTO

Požar koji je u nedelju zahvatio deo državne šume na Murtenici kod sela Negbine, nekontrolisano se širi ka zaseocima Ilići, Perišići, Kuželjević.

Izvor: B92, Tanjug

Požar kod Nove Varoši, bačena 41 tona vode;
Foto: MUP Srbije

Dva helikoptera učestvuju u gašenju, vatrogasci su na terenu i dežuraju nadomak zaselaka.

"Požar je krenuo od Litice Stene, nisu uspeli u nedelju da ga ugase, sada gori cela južna strana planine Murtenice. Gori borova šuma, to je luč. Požar se pomera ka naseljenim mestima. Problem predstavlja i nepristupačan teren mesta odakle se požar širi", rekao je Ilija Ilić, mestanin sela Negbine.

U gašenju požara učestvuje 81 vatrogasac, a u gašenju požara se uključila i helikopterska jedinica MUP-a Srbije.

Ilija kaže da je iza njih neprospavana noć i da strahuju za svoje domove jer požar nije lokalizovan iako su nadležni tvrdili da je pod kontrolom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su pripadnici Sektora za vanredne situacije i helikopterske jedinice tokom prepodneva uspeli su da preseku zapadnu stranu požara koji je zahvatio borovu šumu u blizini mesta Negbina, kod Nove Varoši i za sada, više nema otvorenog plamena. Na gašenju požara angažovan je 81 vatrogasac-spasilac sa 33 vozila, kao i četiri helikoptera, koja su tokom prepodneva u 32 naleta izbacili oko 41 tonu vode.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Vlado Plemić istakao je da situacija sa požarom u najvećoj meri zavisi od meteo uslova, ali da je zapadna strana požara presečena i da očekuje da neće doći do pogoršanja situacije.

Kako je istakao, nema više otvorenog plamena, ali se u popodnevnim satima može očekivati da dođe do krunskog požara, zbog čega su vatrogasci-spasioci razmešteni na tačkama koje su potencijalno opasne.

Vatrogasci-spasioci iz Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Jagodine, Kruševca, Beograda, Valjeva, Novog Sada i Prokuplja angažovali su sve kapacitete kako bi se izborili sa vatrenom stihijom na izuzetno nepristupačnom terenu i uz otežavajuće vremenske prilike.
Foto: MUP Srbije
Inače, jutros oko 5 časova tri helikoptera sa pripadnicima Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP-a, uputili su se u pravcu Negbine, kako bi sprečili mogućnost širenja požara zbog visokih temperatura, jakog vetra i nepristupačnog terena. Još jedan helikopter će im se pridružiti u toku prepodneva.
Foto: RINA
Helikopterska jedinica MUP-a uključila se u gašenje požara zajedno sa više od 70 vatrogasaca-spasilaca iz Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Jagodine, Kruševca, Beograda, Valjeva, Novog Sada i Prokuplja, sa 22 vozila, koji se tri dana bore sa vatrenom stihijom na izuzetno nepristupačnom terenu i uz otežavajuće vremenske prilike.
Foto: RINA
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: