SAD se povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu

Odluka o povlačenju SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu danas je stupila na snagu i Vašington više nije strana u tom ugovoru, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Nedelja, 22.11.2020.

17:15

SAD se povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu
Ilustracija: Depositphotos/ maxxyustas

To je potvrdio i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće na Tviteru navodeći reči savetnika za nacionalnu bezbednosti Roberta O''Brajena.

"Danas je tačno šest meseci od kada su SAD podnele obaveštenje o povlačenju iz Ugovora o otvorenom nebu. Više nismo strana sporazuma koji Rusija flagrantno krši godinama", naveo je O''Brajen, prenosi TAS S.

Ugovor o otvorenom nebu kojim se državama "30-plus" dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija, potpisan je pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.

Vašington je u maju najavio da se povlači iz Ugovora jer Rusija navodno krši pakt, a slike sakupljene tokom letova mogu se dobiti brzo i jeftinije od američkih ili komercijalnih satelita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: