Petak, 22.03.2019.

09:50

Novosti: Presuda Karadžiću potvrđuje da RS nije genocidna

Stav Žalbenog veća u Hagu da Radovan Karadžić nije kriv po tački optužnice za genocid u sedam opština u BiH, potvrđuje da RS nije genocidna tvorevina.

Izvor: Tanjug

Novosti: Presuda Karadžiću potvrđuje da RS nije genocidna
Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

Kako pišu "Večernje novosti", time se izbijaju "aduti" Sarajeva i Zagreba da je ona stvorena etničkim čišćenjem drugih naroda.

List podseća da posle presude bošnjački i hrvatski lideri "šalju poruke žaljenja" što nekadašnji predsednik RS nije osuđen i po ovoj tački optužnice i da se "nadaju da će za ove događaje biti osuđen (bivši komandant Vojske RS) general Ratko Mladić.

Međutim, kako za "Novosti" kaže pravni savetnik u Mladićevoj odbrani Miodrag Stojanović, poslednja odluka, kao i prvostepene presude Karadžiću i Mladiću, "nije realno očekivati da general bude optužen u drugostepenoj presudi za genocid u šest opština, a Srpskoj se stavi sramotna hipoteka".

"Praktično, takva situacija nije moguća. Očekujem da u pravosnažnoj odluci Mladiću deo žalbe tužilaštva za genocide u šest opština bude odbijen, kao i u prvostepenoj. Kada bi se, hipotetički govoreći ovo desilo, taj sud bi sam sebe uništio. Da jedno veće kaže da nije bilo genocid, a isti sud u drugom veću kaže da jeste. To je prosto apsurdna situacija", rekao je Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: