Gde su se školovali milijarderi?

Najveći broj milijardera studirao je na Univerzitetu Pensilvanije, na drugom mestu je Harvard a na trećem Jejl.

Svet

Izvor: B92

Subota, 08.11.2014.

11:54

Default images

Prvih osam od ukupno dvadeset univerziteta su američki, prema ovogodišnjoj listi univerziteta koji su odškolovali najviše budućih bogataša, koju je sastavio britanski Bi-Bi-Si.

Tako je na četvrtom mestu Univerzitet Severna Karolina, na petom Prinston, na šestom Kornel, ispred Stanforda i Berklija, koji su na sedmi, odnosno osmi.

Tek na devetom mestu ove liste našao se jedan univerzitet van teritorije SAD, i to Mumbajski, deseta pozicija je pripala Londonskoj školi ekonomije, a na 11. mestu je moskovski državni univerzitet Lomonosov.

Na 12. poziciji po broju diplomaca koji su se kasnije obogatili je univerzitet u Teksasu, 13. je Dartmutski koledž, a slede Mičigenski, Njujorški, đuk i Kolumbijski univerzitet. Listu od prvih 20 zaključuju Braun univerzitet na 18. mestu, pa Masačusetski tehnološki univerzitet i na kraju ETH univerzitet.

Među 2.300 miljardera odškolovanih na navedenim univerzitetima, četvrtina ih je završila strukovne ili magistarske studije a svaki deseti doktorske.Najbolji evropski univerziteti, kao što su Oksford ili Kembridž, najčešće nisu rasadnici velikog broja budućih milijardera.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj miljardera najčešće živi u Njujorku, Moskvi ili Londonu, i da rade u najvećem broju u finansijskom, investicionom i bankarskom sektoru.

Paradoksalno, Nigerija je zemlja sa najvećim brojem dece koji ne pohađaju školu, ali i sa najvećim brojem milijardera na afričkom kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: