Svet

Petak, 19.05.2023.

10:38

Veliki plan Sija: Dominacija regionom kojim su nekada vladali Rusi

Kineski predsednik Si Đinping je predstavio veliki plan za razvoj srednje Azije.

Izvor: Index

Veliki plan Sija: Dominacija regionom kojim su nekada vladali Rusi
EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Plan ide od izgradnje infrastrukture do jačanja trgovine, preuzimanjem nove vodeće uloge u regionu koji je tradicionalno bio ruska sfera uticaja, prenosi Indeks.

Kina je spremna da koordiniše razvojne strategije s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom i promoviše modernizaciju svih njih, rekao je Si u obraćanju na samitu Kine i centralne Azije u severozapadnoj Kini.

"Ovaj samit je dodao novi podsticaj razvoju i revitalizaciji šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju u regionalni mir i stabilnost. Zajedno ćemo podsticati novu paradigmu duboko komplementarne saradnje na visokom nivou u kojoj svi dobijaju", rekao je Si kasnije na konferenciji za novinare sa svojim centralnoazijskim kolegama.

Saradnja s pet bivših sovjetskih republika

Kina se svojim angažovanjem stavila na čelo trke za politički uticaj i energetske resurse u energetski bogatom regionu, gde je Rusija zaokupljena ratom u Ukrajini, a američko prisustvo u regionu se smanjilo. Pet bivših sovjetskih republika, s mrežom trgovačkih koridora, nudi Kini alternativne smerove za prevoz goriva, hrane i druge robe u slučaju poremećaja. Obećanja potpore i saradnje na dvodnevnom samitu predstavljaće kontrast "negativnoj" slici Kine koja će biti predstavljena na samitu zvaničnika G7 u Japanu u petak, ocenjuje Rojters.

Kineska podrška centralnoj Aziji takođe se čini kao protivteža američkim optužbama za njenu diplomatiju prisile.

Si je rekao da bi Kina i zemlje centralne Azije trebalo da prodube poverenje i ponude "jasnu i snažnu podršku" temeljnim interesima kao što su suverenitet, nezavisnost, nacionalno dostojanstvo i dugoročni razvoj.

Nije spomenuo Ukrajinu, koja je kao i centralnoazijske države bila deo Sovjetskog saveza.

"Kina je spremna da pomogne centralnoazijskim zemljama da poboljšaju sprovođenje zakona, sigurnost i izgradnju odbrambenih sposobnosti", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: