Kineski investitori pokrenuli postupak: Traže odštetu od čak 4,5 milijardi dolara

Grupa kineskih investitora pokrenula sudski postupak protiv zvaničnog Kijeva tražeći finansijsku odštetu od čak 4,5 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2021.

17:27

Kineski investitori pokrenuli postupak: Traže odštetu od čak 4,5 milijardi dolara
Ilustracija: Billion Photos/Shutterstock

Razlog je ukrajinsko kršenje bilateralnog sporazuma o investicijama, izveštava Raša tudej (RT).

Kompanija "Peking skajrajzon aviejšen", zajedno sa nekoliko drugih kineskih investitora, podnela je tužbu Stalnom arbitražnom sudu u Hagu, zahtevajući kompenzaciju za, kako navode, nepravedan tretman kineskih investitora od strane Ukrajine, što je rezultiralo znatnim gubicima u poslovanju i u Ukrajini i u Kini, objavila je ta firma na postu na mreži Vi čet (WeChat).

Tužioci tvrde da su ukrajinske vlasti kontinuirano sprovodile nezakonite mere protiv ove kompanije i ističu da su spremni da iskoriste sva moguća pravna sredstva za odbranu svojih legitimnih prava.

Skajrajzon je 2016. dao ponudu za kupovinu 56 odsto udela u ukrajinskom preduzeću Motor sič iz Zaporožja, jednom od vodećih svetskih proizvođača motora za avione i helikoptere. Sporazum je trebalo da omogući Kini da popuni prazninu u svojoj proizvodnji avio-motora i da pomogne Ukrajini da ponovo pokrene sopstvenu proizvodnju.

Kako dodaje RT, Skajrajzon je navodno pristao da uloži 250 miliona dolara u ukrajinske fabrike i da izgradi pogon za montažu i servisiranje u jugozapadnoj kineskoj provinciji Čongking.

Međutim, početkom 2018, ukrajinska Služba za bezbednost pokrenula je krivičnu istragu protiv Motor siča zbog optužbi da je oprema tog preduzeća izvezena u Kinu, nakon čega je obustavljeno trgovanje akcijama te kompanije na ukrajinskoj berzi i zaplenjen registar akcionara. Kao rezultat toga, prethodno dogovoreni posao nije završen. Sud u Ukrajini je takođe zamrznuo 41 odsto akcija Motor siča koje kontroliše kineska firma.

Kijev je u januaru 2021. uveo sankcije protiv kineskih investitora, koje obuhvataju blokadu imovine, smanjenje trgovinskih operacija, delimičan ili potpuni prekid transfera sredstava, kao i letova i transporta preko teritorije Ukrajine.

U martu je sud u Kijevu zaplenio celokupnu imovinu i sve akcije kineske kompanije, koje su navodno prebačene na vladino telo nadležno za upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim nedozvoljenim radnjama. Kasnije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao uredbu o nacionalizaciji Motor siča.

Prema saopštenju koje je objavio kineski Skajrajzon, preduzeće je nezakonito lišeno zakonskih prava kao akcionar Motor siča, i pretrpelo je ogroman poslovni gubitak nakon uvođenja sankcija, navodi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: