Svet 3

30.04.2024.

22:53

"Najbolji su pali": Ko se sad bori na frontu?

Nemački Bild je objavio iznenađujuće podatke u kojima se navodi da je svega 15 odsto vojnosposobnih Ukrajinaca trenutno na frontu u Ukrajini.

Izvor: Klix.ba

"Najbolji su pali": Ko se sad bori na frontu?
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Podeli:

Situacija na istoku Ukrajine postaje sve dramatičnija. U roku od nedelju dana ukrajinska vojska izgubila je četiri sela i grad u Donjeckoj oblasti. U Harkovu je ruska vojska takođe zauzela svoje prvo selo u nekoliko meeseci.

No, oružanim snagama Kijeva ne nedostaje samo zapadno oružje i municija. Svugde na frontu takođe nedostaje obučenih vojnika. Uprkos opštoj mobilizaciji, Ukrajina trenutno ima samo 15 odsto vojno sposobnih muškaraca pod oružjem, piše Bild.

Dmitro Kukarčuk, komadant u 3. posebnoj brigadi, je govorio o ovom problemu.

"Izdržavamo, ali imamo problem. Pre sam govorio da je najveći problem nedostatak granata, a danas je to nedostatak ljudskih resursa", kazao je Kukarčuk.

Ukrajinski marinac pod pseudonimom "Istraživač rata" je na društvenoj mreži X govorio o istom problemu.

"Nakon što je predsednik toliko dugo odlagao mobilizaciju, Zapad sada osigurava oružje i opremu, ali niko nije obučen da ih koristi", stoji u objavi.

Nemački stručnjaci takođe su kritični prema mobilizaciji u Ukrajini koja je prespora, previše ograničena i do danas vrlo selektivna.

Stručnjak Unije za odbranu, Rodrik Kisveter, rekao je za BILD da je pored spore i nedovoljne vojne, finansijske i političke podrške sa Zapada, problem "poštena mobilizacija".

Prema njemu, "najbolji, dobro obučeni, iskusni vojnici su pali, bili ranjeni ili su bili u akciji gotovo neprekidno dve godine".

"Mnogi ukrajinski vojnici su apsolutno iscrpljeni jer odmor i oporavak nisu mogući zbog nedostatka osoblja. To smanjuje borbenu vrednost i moral", ističe Kisveter.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: