Rusija i Turska priznale da je Bugarska faktor koji se ne može zaobići

Na američki tečni gas treba gledati kao na neman, dok je ruski gas realnost, izjavila je bugarska profesorka i stručnjak za geopolitiku Nina Djulgerova.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

13:49

Rusija i Turska priznale da je Bugarska faktor koji se ne može zaobići
Foto: Depositphotos/panama555

"Danas je američki tečni gas himera (neman iz grčke mitologije), a ruski realnost. To je takva politička frazeologija, koja trenutno nema politički odraz", objasnila je Djulgerova za list "Trud".

Prema njenom mišljenju, pogrešno je govoriti isključivo o američkom tečnom gasu, jer takvi projekti u energetici nemaju nacionalnost — tečni gas se doprema tankerima na kojima nema nikakvih nacionalnih obeležja.

"Taj termin (američki tečni gas) se koristi da se dokaže da Amerika ima doslednu politiku u cilju isključivanja Rusije sa evropskog energetskog tržišta", istakla je Djulgerova.

Ona je naglasila i da je učešće Bugarske na otvaranju Turskog toka pobeda zvanične Sofije, kao i da su na taj način i Rusija i Turska priznale da je Bugarska danas faktor koji se ne može zaobići.

Takođe je navela i da je prisustvo bugarskog premijera Bojka Borisova na otvaranju Turskog toka dokaz da je Bugarska sposobna da izvršava svoje obaveze.

Ruski predsednik Vladimir Putin, srpski predsednik Aleksandar Vučić, bugarski premijer Bojko Borisov i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pustili su u rad gasovod Turski tok osmog januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: