Da li je Soros ovog puta preterao?

Milijarder i investitor Džordž Soros kaže da društvene medijske kuće, naročito Fejsbuk i Gugl, postaju prepreka za inovacije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.02.2018.

12:26

Da li je Soros ovog puta preterao?
(Foto: Getty images)

Kako je rekao, te kompanije su postale previše moćne i trebalo bi oduzeti im tu moć.

Dok igraju na kartu inovativnosti, one privlače korisnike manipulišući njihovom pažnjom i namerno stvaraju zavisnost od njihovih usluga, napisao je Soros.

Prema njegovim rečima, te kompanije profitiraju time što korisnici ostanu na svojim veb stranicama u dužem vremenskom periodu. Zbog veličine kompanije, provajderi sadržaja moraju da „prihvate sve termine koji su ponuđeni“, ali to samo ide na ruku Fejsbuku i Guglu da postanu profitabilnije .

„Zaista, izuzetna profitabilnost ovih kompanija je u velikoj meri posledica njihovog izbegavanja odgovornosti i plaćanja za sadržaj na platformama“, rekao je Soros.

"Kompanije tvrde da jednostavno distribuiraju informacije, ali činjenica da su i distributeri u monopolu".

Soros je dodao da dok Fejsbuk i Gugl rastu, žele da povežu više usluga koje će da ponude potrošačima.

Oni „eksploatišu podatke koje kontrolišu" i koriste "diskriminatorne cene" kako bi to učinili, objasnio je on.

"Postoji sličnost između internet platformi i kompanija za igre na sreću. Kazina su razvila tehnike za povezivanje kupaca do te mere da se kockaju sve što imaju, čak i novac koji nemaju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: