Svet

Četvrtak, 27.10.2016.

12:44

Veliki pad uoči referenduma koči planove?

Poverenje italijanskih potrošača palo je ovog meseca na najniži nivo od jula 2015. godine.

Izvor: Tanjug

Veliki pad uoči referenduma koči planove?
Foto: Thinkstock

To može da ukoči planove premijera Matea Rencija za podsticanje ekonomskog rasta, ocenjuje agencija "Blumberg".

Indeks poverenja domaćinstava u Italiji spustio se u oktobru na 108 poena sa revidiranih 108,6 poena iz prethodnog meseca, prema danas objavljenim podacima statističke agencije Istat u Rimu.

Medijan procena 11 analitičara u anketi "Blumberga" iznosila je 108,6 poena.

Poverenje proizvođača je, nasuprot tome, ojačalo na 103 sa septembarsklih 102,1 poen.

Renci se kladi da će na referendumu 4. decembra o političkim reformama dobiti podršku potrebnu da pogura svoju ekonomsku strategiju. Glasački listić se, navodi njujorška agencija, pretvorio u test narodne podrške 41-godišnjem premijeru, a rezultati anketa daju malu prednost glasačima koji će zaokružiti opciju "ne", odnosno glasati protiv Rencijevih reformskih planova.

Najnoviji pokazatelji rasta italijanske privrede, čija je ekspanzija zastala u drugom tromesečju, biće objavljeni 15. novembra. Preliminarni podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu, ocenjuje "Bluimberg", mogao bi da utiče na raspoloženje glasača na referendumu, koji će uslediti manje od tri nedelje nakon objave statističkih pokazatelja.

Prema anketi štedne banke ACRI, objavljenoj u sredu, ukupno 51 odsto Italijana je zadovoljno sa sadašnjom ličnom ekonomskom situacijom, u odnosu na 55 procenata 2015. godine.

Ovo istraživanje, sprovedeno krajem prošlog i početkom ovog meseca, takođe je pokazalo da 54 odsto Italijana nema "poverenje" ili ima "malo poverenja" u Evropsku uniju, dodaje njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: