Sindikat EPS-a ipak najavio štrajk

Uprkos uverenju ministarke energetike Zorane Mihajlović da u Elektroprivredi Srbije neće biti generalnog štrajka, Sindikat EPS-a najavio mogućnost štrajka.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 28.01.2014.

15:25

Default images

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije doneo je danas odluku o najavi generalnog štrajka u tom javnom preduzeću, zahtevajući poboljšanje uslova rada, rekli su agenciji Beta u tom sindikatu.

U Sindikatu EPS nisu mogli da preciziraju kada će rad biti obustavljen, ali su naveli da od najave do održavanja štrajka mora da prođe najmanje deset dana.

"Snabdevanje strujom u Srbiji nijednog trenutka neće biti prekinuto, ni ugroženo zbog štrajka", naglasili su u Sindikatu radnika EPS-a.

Radnici EPS-a nezadovoljni su zbog smanjenja zarada zaposlenima u javnom sektoru, zabrane zapošljavanja do kraja 2015. godine i nedostatka sredstava za rad, a zahtevaju i isplatu pozajmice od 50.000 dinara svakom zaposlenom.

Sindikat EPS-a zahteva i da se uključi u Socijalno-ekonomski savet i socijalni dijalog, kao član Konfederacije slobodnih sindikata.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović odbacila je danas mogućnost održavanja generalnog štrajka radnika EPS-a. Ona je poručila da se sve može rešiti u razgovorima, koje je najavila do kraja ove nedelje.

"Niti smo o tome (štrajku) razgovarali, niti smo imali takvu najavu, a to se ne vidi ni u dopisu koji nam je uputio sindikat", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodalada ne postoji nijedan problem koji sindikat vidi, a da to ne može uz razgovore da se reši i najavila da će primiti sindikat EPS-a na razgovore do kraja ove nedelje, jer se, kako je rekla, zalaže za partnerstvo između sindikata, države i preduzeća, bez čega ništa nije moguće uraditi.

U Sindikatu su rekli i da su pozvani da dođu na sastanak u Ministarstvu energetike u petak 31. januara.

List "Danas" piše da sindikat EPS-a traži od Vlade Srbije da odobri isplatu pozajmice od 50.000 po zaposlenom ili će u suprotnom stupiti u štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: