Radulović: Reforme gode privredi

Ministar privrede Srbije Saša Raduloviće predstavio je austrijskim privrednicima i investitorima u Beču reforme koje se sprovode u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

13:48

Default images

Ministar je pri tom ukazao na značaj novih propisa o radu, stečaju, privatizaciji i izgradnji.

Ti zakoni su u procesu usvajanja i po njegovoj oceni doprineće zapošljavanju, privrednom rastu i pobošljanju standarda.

Radulović je istakao da će regulatorna reforma koju sprovodi Vlada Srbije pogodovati privrednicima, kako domaćim tako i inostranim.

Predsednik austrijske Savezne privredne komore Kristof Lajtl je ukazao da je za austrijske investitore Srbija privlačno tržište i zbog blizine dve države.

Rekao je da članice austrijske komore pokrivaju sve delove ekonomije, uključujući bankarstvo, i da imaju dosta iskustva u procesu pristupanja EU, koji je pred Srbijom, tako da mogu da pomognu Srbiji da postane deo porodice EU.

Lajtl je dodao da, takođe, članice Komore imaju iskustvo u rešavanju problema nezaposlenosti i otvaranju kompanija, što je značajno za Srbiju koja, kako je rekao, ima kvalifikovane radnike ali i mnogo nezaposlenih.

Lajtl je ukazao na pitanje globalizacije i činjenicu da je pred Evropom izazov da konkuriše Aziji i SAD u kreativnim industrijama, na polju inovacija.

"Partneri smo da odgovorimo na izazove, ne samo zbog evropske integracije Srbije", istakao je Lajtl u razgovoru sa srpskim ministrom privrede.

Do kraja meseca zakoni i dogovor o Zakonu o radu

Ministar privrede rekao je da očekuje da će do kraja januara biti usvojeni zakoni o stečaju i o privatizaciji, a nacrt zakona o radu usaglašen.

"Očekujemo da će zakoni o stečaju i privatizaciji biti usvojeni do kraja januara - od toga zavisi početak privatizacije. Političke partije treba da izgube u potpunosti uticaj na preduzeća u restrukturiranju. Imamo agresivan plan da se to sve završi do kraja 2014. godine", rekao je Beti Radulović u Beču, gde učestvuje na skupu "Juromani".

Ministar je rekao da postoje veliki otpori promenama, da su protivnici novih zakona svi koji "žive od nakaradnog sistema", odnosno "sve interesene grupe koje na neki način gube ovim izmenama zakona".

"Zakon o radu je okrenut ka malim i srednjim preduzećima, ka nezaposlenima i ide protiv neradnika i onih koji zloupotrebljavaju sistem. Ima mnogo stvari koje se podmeću, koje su netačne, kako bi se prikazalo da je zakon protiv radnika, to jednostavno nije tako", rekao je Radulović.

Na pitanje o promenama u finansiranju zdravstvene zaštite, Radulović je rekao da je pogrešan sadašnji način po kojem se zaposlenima ne overavaju zdravstvene knjižice, ukoliko njihov poslodavac nije uplatio doprinos za zdravstvo.

"Zaposleni nisu krivi za to. Ne može se naplata doprinosa za zdravstvo vršiti preko zaposlenih, već je posao Poreske uprave da radi naplatu, da blokira firme i da osigura naplatu doprinosa, a ne da zaposleni ne dobijaju overene knjižice", rekao je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: