Srbija

Utorak, 12.11.2013.

16:56

BG metro prioritet za Francusku

Ministar Antić poziva francuske kompanije da učestvuju u realizaciji infrastrukturnih projekata. Beogradski metro ostaje prioritet, kaže ambasador Denio.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić je, na sastanku sa ambasadorom Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavijeom Deniom, pozvao francuske kompanije da razmotre mogućnosti učešća u novim projektima u oblasti drumskog i železničkog saobraćaj u Srbiji, koji bi se finansirali putem koncesija.

Na taj način se Srbija ne bi dodatno zaduživala, a Francuska poseduje veliko iskustvo u primeni modela koncesionog ugovaranja na svojoj teritoriji, rekao je Antić.

Ministar Antić je, kako je saopštilo ministarstvo, izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje sa francuskim kompanijama i očekivanje da će zvanični Pariz i dalje pomagati Srbiju u procesu evrointegracija.

Antić je kao vid konkretne pomoći naveo primer učešća francuskih stručnjaka u izradi planske dokumentacije koja se finansira kroz IPA fondove.

Ambasador Francuske je izrazio zadovoljstvo zbog nove perspektive nacionalne avio-kompanije Er Srbija, koja je svoju razvojnu strategiju bazirala na francuskim Erbasovim vazduhoplovima.

Posebno se govorilo o mogućnostima razvoja vodnog saobraćaja i velikog broja luka na Dunavu, čiji pretovarni kapaciteti i transportni potencijali nisu ni približno iskorišćeni.

Denio je u razgovoru istakao da za francusku državu, u oblasti infrastrukturne saradnje sa Srbijom, kao prioritetan ostaje projekat izgradnje beogadskog metroa, za šta je tražio podršku Ministarstva saobraćaja i Vlade Srbije.

Ambasador je preneo interes francuskog ministarstva saobraćaja da se intenziviraju odnosi sa resornim ministarstvom Srbije, kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma o međusobnoj saradnji.

On je predložio da u najskorije vreme dostavi nacrt jednog takvog sporazuma na usaglašavanje i što skorije potpisivanje.

Antić je sa zadovoljstvom prihvatio da učestvuje u procesu izrade i usaglašavanja jednog takvog dokumenta, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: