Mali akcionari u Srbiji nezaštićeni

Model privatizacije većinskog vlasništva putem aukcije i tendera negativno je uticao na razvoj tržišta kapitala u Srbiji, kaže predsednik VZMD Kristjan Verbič.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

14:03

Default images

Verbič, koji je predsednik Udruženja malih akcionara Slovenije, je takvu ocenu obrazložio time što su se preostali manjinski paketi kupovali jedino iz razloga zaokruživanja vlasništva i izlaska sa berze.

Takav model privatizacije nije pogodovao akcionarima sa manjinskim udelom u vlasništvu kompanija. Prema dostupnim pokazateljima, trgovanje tim paketima je učestvovalo u godišnjim prometima Beogradske berze sa svega pet do sedam odsto, što se smatra nedovoljnim za razvijanje tržišta kapitala, dodao je Verbič.

Da bi bivši radnici i svi oni koji poseduju paket manjinskih akcija kompanija aktivno učestvovali u poslovnim planovima kompanija, ali i edukovali i zaštitili svoje interese, jedan od prvih koraka treba da bude osnivanje nacionalnog udruženja koje bi čuvalo interese malih akcionara, zaštitilo ravnotežu u procesu donošenja odluka u preduzećima, ekonomskom statusu pojedinca i dobrobiti društva, naveo je Verbič, a saopštilo to slovenačko Udruženje.

Iako se u Srbiji kasni sa zaštitom malih akcionara, sve još nije izgubljeno, smatra Verbič.

On napominje da to Udruženje aktivno radi već sedam godina na tome da se situacija u Sloveniji i u regionu poboljša, prvenstveno za male akcionare, ali i celokupnu zajednicu i objašnjava da je neophodno da se mali akcionari ujedine i organizuju, jer samo tako imaju priliku da poboljšaju svoj položaj.

Udruženje malih akcionara Slovenije (VZMD) poštovana je poslovna organizacija u Sloveniji.

Do današnjeg dana Udruženje je poslalo preko 450,000 pisama, primilo oko 40,000 poziva, učestvovalo u preko 30 sudskih procedura i preko 70,000 pojedinaca je direktno uključeno u rad Udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: