Srbija

Petak, 20.04.2012.

11:17

Ikea: Prva robna kuća u jesen 2013.

Švedska kompanija Ikea planira da na jesen počne izgradnju prve robne kuće u Srbiji, izjavio je direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić.

Izvor: Beta

Default images

Da li će taj plan biti realizovan zavisiće od efikasnosti administracije da izda sve potrebne dozvole, kazao je Lalić.

"Prva Ikeina robna kuća u Srbiji biće u Beogradu, na zapadnom delu prema aerodromu. Čekamo da dobijemo pravo konverzije zemljišta, lokacijsku i građevinsku dozvolu i imamo obećanje da će sve biti završeno u kratkom roku", rekao je Lalić u intervuju za agenciju Beta. U izgradnju robne kuće od 40.000 kvadrata, prema njegovim rečima, biće investirano oko 50 miliona evra, a prvi kupci bi u nju ušli godinu dana posle početka gradnje.

"Naš dugoročni plan je da u narednih 10 godina u Srbiji izgradimo pet robnih kuća, tako da bi ukupna investicija bila oko 250 miliona evra. Druga robna kuća bi bila u Nišu, zatim bi gradili drugi prodajni objekat u Beogradu, a potom u Novom Sadu i u nekom od većih gradova u centralnoj Srbiji", najavio je Lalić.

Korist od dolaska Ikee u Srbiju će za građane i privredu, prema njegovim rečima, biti višestruka.

"Naš dolazak će, pre svega, omogućiti više radnih mesta. U izgradnji robnih kuća u Srbiji učestvovaće domaća građevinska operativa, a kad počnu da rade zapošljavaće po 300 radnika u svakoj od robnih kuća, dok će indirektno u njihovo održavanje i nabavku biti uposleno od četiri do pet hiljada ljudi".

Pored toga, građanima će biti ponuđen asortiman od 9.500 kvalitetnih i dobro dizajniranih proizvoda, a domaćim proizvođačima prilika da snabdevaju kompaniju koja ima oko 300 prodajnih objekata u 26 zemalja, dodao je Lalić.

On je naglasio da će cene u Ikeinim robnim kućama biti prilagođene kupovnoj moći građana i da je bezrazložna bojazan domaćih proizvođača nameštaja da će zbog dolaska Ikee ostati bez kupaca.

"Ikea na svim tržištima gde posluje razvija mrežu dobavljača koji primenjuju njene standarde poslovanja i time postaju konkurentiji", naglasio je Lalić i dodao da je iskustvo u drugim zemljama pokazalo da je saradnja sa Ikeom domaćim dobavljačima pomoglo da povećaju izvoz.
Lalić je, pozivajući domaće kompanije da pregovaraju o proizvodnji za Ikeu, podsetio da ta kompanija sa Simpom iz Vranja sarađuje već 30 godina i da je njena poslovna strategija dugoročna saradnja sa lokalnim dobavljačima kojima pomaže da povećaju proizvodnju i postignu traženi kvalitet.

Dodatna korist za Srbiju od dolaska Ikee, kako je ocenio Lalić, biće i veći priliv stranih investicija jer će druge kompanije lakše donositi odluke da investiranju na ovom tržištu.

"Tajna" Ikeinog uspeha je, kako je rekao, u kvalitetnoj robi čije su cene prihvatljive i u vreme pada kupovne moći građana.

Ikea je najveća kompanija u svetu koja se bavi proizvodnjom i prodajom nameštaja, a u 2011. godini je povećala prihoda za oko 10 odsto, na rekordnih 3,88 milijardi dolara. Pored proizvodnje u svojim pogonima ima oko 1.000 dobavljača u svetu, a u proseku svaku njenu robnu kuću godišnje poseti oko 2,5 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: