Srbija nema najveću stopu PDV-a

Opšta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) u Srbiji, od 18 procenata, po vrednosti je u sredini kada se poredi sa stopama u regionu,

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

13:24

Default images

Srbija nema najveće stope ni kad se poredi sa zemljama Evropske unije, gde se kreće između 15 i 25 odsto.

U EU najnižu stopu PDV imaju Kipar i Luksemburg - 15 odsto, a najvišu skandinavske zemlje Švedska i Danska - 25 procenata.U regionu Zapadnog Balkana, najviši PDV ima Hrvatska - 23 odsto, dok je ta stopa najniža u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori - 17 procenata.

Opšta stopa PDV u Srbiji iznosi 18 odsto, dok se po posebnoj stopi od osam odsto oporezuju osnovne životne namirnice, lekovi i medicinska sredstva, udžbenici, knjige, novine, računari, usluge hotelskog smeštaja...

Od 1. jaunara 2011. godine stopa PDV u Srbiji na južno voće povećana je sa osam na 18 procenata. Bilo je predloga da stopa sa osam na 18 odsto "škoči" i na usluge hotelskog smešataja i računare, što nije prihvaćeno.
Na Kosovu i Metohiji, stopa PDV iznosi 16 procenata. U Bosni i Hercegovini primenjuje se jedinstvena stopa PDV od 17 odsto, koja nije menjana od uvođenja, 1. januara 2006. godine, a nema najava da će uskoro biti promenjena.

Ranije su neke stranke u BiH tražile da se uvede diferencirana stopa PDV, da se za luksuzne proizvode poveća na 21 odsto, a da na osnovne životne namirnice stopa bude nulta, ali te predloge nije podržao Savet ministara.

U Crnoj Gori opšta stopa PDV je 17 odsto, dok snižena stopa, od sedam odsto, važi za osnovne životne namirnice, neke lekove i medicinske implantante, udžbenike, knjige, novine i časopise.

Od 1. avgusta 2009. godine osnovna stopa PDV u Hrvatskoj je 23 odsto, dok je ranije bila jedan odsto niža. Postoji, međutim, i nulta stopa PDV, koja se odnosi na osnovne životne namirnice, lekove, ortopedska pomagala i knjige.

Prošle godine je bilo predloga da se ta stopa ukine od ove godine, što se nije dogodilo. Zvaničnici u Hrvatskoj su, međutim, najavili da će u ovoj godini morati da se razgovara kako uskladiti hrvatske poreze s onima u EU, gde nema nulte stope. Uz te dve stope PDV, u Hrvatskoj od 2005. postoji i treća stopa, od deset odsto, koja se primenjuje na turizam.

U Makedoniji je opšta stopa PDV 18 odsto, dok je snižena pet odsto i primenjuje se na osnovne životne namirnice, poljoprovredne mašine i repromaterijale, semenski materijale, lekove, rečunare, javni prevoz, stanove...

U Albaniji je jedinstvena opšta stopa PDV 20 odsto. Članice EU čine zajedničku PDV zonu, ali nemaju jedinstvenu stopu PDV.

Na Kipru je opšta stopa PDV 15 odsto, a primenuje se i umanjena stopa od pet odsto i osam odsto za taksi i autobuski prevoz.
Danska i Švedska imaju opštu stopu PDV od 25 odsto, dok se u ovoj drugoj skandinavskoj zemlji primenjuju i umanjene stope od šest i 12 procenata.

U većini novih članica EU PDV je između 19 i 20 odsto. U Slovačkoj je stopa 19 odsto, u Bugarskoj, Češkoj, Sloveniji i Estoniji 20 odsto, Poljskoj 22 procenta.

U Mađarskoj je stopa PDV 25 odsto, dok se snižena stopa od pet procenata uglavnom odnosi na lekove. PDV za hleb, mleko i grejanje na gas u Mađarskoj je 18 procenata.

U Francuskoj je opšta stopa PDV 19,6 odsto, a snižena 5,5 i 2,1 odsto, u Nemačkoj 19 odsto i sedam odsto, u Italiji 20 odsto odnosno četiri i 10 odsto, u Grčkoj 21 i 10 odsto, u Španiji 16 odsto i snižena od četiri i sedam odsto.

PDV je od danas u Britaniji povećan sa 17,5 odsto na 20 procenata, jer vlada u Londonu pokušava da poveća prihode od poreza kako bi smanjila visoki budžetski deficit.

U Rusiji je opšta stopa PDV 18 odsto, a smanjena 10 odsto, dok je u Japanu jedinstvena stopa PDV i iznosi pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: