Srbija

Sreda, 05.08.2009.

11:31

Eurostat: U Srbiji najskuplja hrana

U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region, ali i Evropu, gde su veća poskupljenja zabeležena samo u Letoniji.

Izvor: Blic

Default images

Podaci koje je objavila Evropska agencija za statistiku pokazuju da cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u poređenju sa okolnim zemljama već su neki proizvodi skuplji i od prosečnih cena u EU.

Gotovo da nema robne grupe koja je obuhvaćena analizom u kojoj Srbija ne beleži rekordni rast cena u poređenju sa zemljama iz neposrednog okruženja. Prednjače poskupljenja voća i povrća, koje su građani Srbije plaćali lani čak 50,8 odsto više nego 2005. godine.

Cena jestivog ulja skočila je za 39,7 odsto a mleka, jaja i sira za 33,7 odsto. Čak je i cena hleba u ovom periodu otišla naviše za trećinu, s tim da je lani njegova cena povećana za 18,9 odsto, što je još jedan evropski rekord.

Jedina grupa proizvoda čija je cena u Srbiji bila prošle godine relativno niža nego 2005. jesu uređaji za domaćinstvo. Pojedini prehrambeni proizvodi bili su skuplji čak i od evropskog proseka.

Tako je jestivo ulje bilo isplativije nabaviti u Francuskoj, i to po 22,8 odsto nižoj ceni. Sudeći prema podacima, valjalo bi zvati rođake iz dijaspore za nabavku ulja, koje je u Nemačkoj, prema poslednjim podacima iz prošle godine, bilo tamo jeftinije za 32,4 odsto nego u Srbiji.

U Holandiji je ulje jeftinije golemih 81,5 odsto. Čini se da najveća konkurencija na domaćem tržištu postoji u proizvodnji bezalkoholnih pića, čija je cena niža jedino u Crnoj Gori i Makedoniji u celom regionu.

Istraživanje Eurostata pokazuje da ogroman udar na standard građana Srbije dolazi i od visokih cena odeće i obuće. Naime, njihova cena je tokom prošle godine bila 3,5 odsto veća od evropskog proseka, a samo obuće 10,6 odsto. Zapanjuje podatak da su odeća i obuća u odnosu na Srbiju jeftiniji u Holandiji i Španiji, a naročito Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ruku na srce, cene usluga kod nas i dalje su višestruko niže od evropskog proseka. Na primer, cena usluga u sektoru komunikacija je čak 57 odsto niža nego u zemljama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: