Julske cene više za 0,1 odsto

Cene na malo robe i usluga su u julu u proseku bile više za 0,1% u odnosu na jun, a u odnosu na decembar 2007. cene su veće za 6,2%

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

13:02

Default images

Troškovi života su u julu u Srbiji, u odnosu na prethodni mesec, u proseku bili niži za 1,1 odsto, dok su u odnosu na decembar prošle godine povećani za 5,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Razlika između indeksa cena na malo i indeksa troškova života je posledica različitog uticaja rasta cena pojedinih artikala na formiranje ovih indeksa.

Cene poljoprivrednih proizvoda su u odnosu na jun bile niže za 13,7 odsto, a na formiranje tog indeksa uticalo je sezonsko pojeftinjenje povrća i voća. Cene jaja su bile niže, dok su cene ribe neznatno povećane.

Industrijski prehrambeni proizvodi u proseku su bili skuplji za 0,5 odsto. Zabeleženo je povećanje cena pirinča, mesnih prerađevina, masnoća, šećera.

Cene pića su u odnosu na predhodni mesec u proseku povećane za 0,6 odsto, cene duvana su ostale nepromenjene, dok su cene usluga u proseku povećane za 0,1 odsto.

Industrijski neprehrambeni proizvodi su u proseku poskupeli za 1,3 odsto. U toj grupi proizvoda zabeležen je rast cena derivata nafte.

U saopštenju je navedeno da se cene ostalih proizvoda nisu znatnije menjale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: