Digitalizacija u Srbiji "od pekara do Simensa"

Digitalna tranformacija privrede je uveliko u toku.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

13:01

Digitalizacija u Srbiji
Ilustracija: Depositphotos, violetkaipa

U Srbiji najveće interesovanje za digitalizaciju vlada u sektorima kao što su trgovina, turizam i ugostiteljstvo, dok je taj proces kompleksan u metalskoj industriji i poljoprivredi, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Govoreći na onlajn skupu "Digitalizacija u industriji", u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK), Čadež je kazao da pred srpskom industrijom puno posla u oblasti digitalizacije.

Nekima u Srbiji glavni alati i dalje samo papir i olovka

On je izneo podatke da je samo 12,6 odsto preduzeća u Srbiji iz prerađivačkog sektora uvelo tehnologije industrijskih robota, da je 31,6 odsto uvelo tehnologije računarom podržano planiranjem i upravljanjem proizvodnje, kao i da samo 2,8 odsto preduzeća iz prerađivačkog sektora primenjuje nanotehnologije u proizvodnim procesima.

Od pekara do Simensa

Naglašava da je digitalna transformacija odavno počela i da ne postoji više nijedan segment koji nije zahvatila, od pekara do najvećih industrijskih korporacija poput Simensa.

Zavodi se red: Poljoprivredni proizvodi neće se više prodavati kao avioni i kamioni

"Ne postoji posao ili biznis koji možete da zamislite, a da ne razmišljate o transformaciji proizvodnih procesa, prodaje, marketinga i svega onoga što čini vaš posao", rekao je Čadež.

Ističe da PKS upravo digitalizaciju industrije vidi kao najveći izazov, zbog čega je još pre tri godine, uz podršku GIZ-a, AHK-a i ostalih kompanija, osnovala Centar za digitalnu transformaciju.

"Time smo, na neki način, postali hab za digitalnu transfromaciju malih i srednjih preduzeća", rekao je Čadež.

Najpre je, kaže, započet projekat koji je obučavao zainteresovane za digitalne konsultante, a koji su kasnije pružali svoje usluge kompanijama.

Čadež dodaje da se taj projekat pokazao kao veoma važan segment u radu s kompanijama koje do sada nisu imale mogućnosti da dođu do IT rešenja.

Ističe da je Centar za digitalnu transformaciju i Ministarstvo privrede prepoznalo kao partnera u sprovođenju mera za unapređenje digitalizacije industrije proizvodnje.

Klik i ode keš: Klijenti negoduju posle uvođenja provizija

"To nam je veoma važno, jer na taj način naše članice i kompanije mogu da utiču i na neke odluke vlade i daju predloge kako privredi može da se pomogne", rekao je Čadež.
Ilustracija: Depositphotos, jamesteohart
Portal za razmenu baze znanja

Trenutno, kaže, PKS u saradnji sa GIZ-om radi na portalu za razmenu baze znanja, a koji će, objašnjava, omogućiti malim i srednjim preduzećima u Srbiji da brže dolaze do implementacije IT rešenja u svojim kompanijama.

Takođe, dodaje, sa GIZ-om se radi i na osnivanju Digitalne akademije koja će biti namenjena vlasnicima i direktorima malih i srednjih preduzeća.

"Zanimljivo je i da je PKS u okviru Evrokomore dobila važnu ulogu da vodi digitalnu mrežu Evrokomore i da radi na razvoju Digitalne akademije te komore", rekao je Čadež.

Industrija 4.0

Ističe da u Srbiji postoje dobri primeri fabrika koje koriste industiriju 4.0, ali da je pred domaćom industrijom još puno posla u tom smeru.

Na tom putu je, kaže, važno i povezivanje nauke i privrede, kao i uvođenja inovativnih predmeta i dualnog obrazovanja u srednje i više školstvo kako bi u Srbiji bila razvijena pametna radna snaga.

Na tržištu Albanije preko 1.000 srpskih firmi: Kakva su njihova iskustva

Predsednik UO AHK Srbije i generalni direktor Simens Srbija i Simens mobajl Udo Ajhlinger kaže da je ove godine komora utvrdila tri strateška cilja - stručno obrazovanje i obuka, digitalna inovacija i zeleni dogovor EU.

"Digitalizacija je postala nešto normalno, živimo je već godinu dana. Naš posao se promenio zbog pandemije i upravo je ona bila pokretač ovakve vrste komunikacije i načina rada", rekao je Ajhlinger i dodao da će se taj trend nastaviti.

Kaže da su se odeljenja za IT u mnogim kompanijama prilagodila novom načinu rada.

Ajhlinger navodi da nemačka preduzeća spadaju u značajne predvodnike četvrte industrijske revolucije i da su spremne da podele svoje znanje i da razgovaraju o najboljim praksama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: