"Žene među najpodložnijima siromaštvu"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović oglasila se povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.10.2020.

09:33

Foto: Depositphotos, grinvalds

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović istakla je da je kriza izazvana pandemijom korona virusa dodatno uticala i na nejednakosti koje postoje između muškaraca i žena u pogledu ekonomske i socijalne dobrobiti.

"Žene su najveća marginalizovana grupa na svetu i spadaju među najranjivije kategorije, što ih svrstava u red najpodložnijih siromaštvu. Posebno ako govorimo o ženama na selu, samohranim majkama, ženama sa invaliditetom ili Romkinjama. Ako želimo da se razvijamo u moderno društvo moramo više raditi na uklanjanju izvora nesloboda, a to su siromaštvo, diskriminacija i stereotipi", izjavila je ona.

"Žene su dvostruko više opterećene neplaćenim poslovima brige o domaćinstvu, deci i starima, što ne ostavlja vreme da budu konkurentnije na tržištu rada i da se ekonomski osnažuju. Samo uz jednake mogućnosti da se i žene uključe u politički, ekonomski, kulturni, društveni život zemlje mi možemo da napredujemo", zaključila je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: