Srbija

Utorak, 11.06.2019.

15:20

Istraživanje: 43 odsto potrošača se plaši da će dobiti pogrešan proizvod preko interneta

Najčešći onlajn kupci su mladi, a među potrošačima koji imaju sumnje u ovakvu trgovinu 43 odsto se i dalje plaši da će dobiti pogrešan proizvod.

Izvor: Tanjug

Istraživanje: 43 odsto potrošača se plaši da će dobiti pogrešan proizvod preko interneta
FOTO: Depositphotos, VadimVasenin

To je pokazalo istraživanje o elektronskoj trgovini koje je sprovedeno u okviru projekta Jačanja elektronske trgovine u Republici Srbiji i koje su pomogli Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID.

Među firmama koje nude proizvode i usluge gotovo tri četvrtine ima onlajn prodaju, a kao najveću prepreku za dalji razvoj u ovom sektoru kompanije navode manjak edukacije kako prodavaca tako i potrošača.

"Istraživanje je pokazalo da je naš najveći neprijatelj neznanje i nedovoljna informisanost pre svega potrošača ali u značajnoj meri i trgovaca o mogućnostima elektronske trgovine", istakla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da je neophodno povećati svest građana o benefitima elektronske trgovine i izgraditi poverenje.

"Kod građana vlada određeno ubeđenje da je to nebezbedno, da roba koja se dobija nije ona koja se naruči, da roba ne može da se vrati, a to su sve netačne informacije jer čak 85 odsto građana nije nikada imalo reklamaciju kada je kupovalo preko intereneta a roba može da se vrati", rekla je ona i dodala da su to sve predrasude prema elektronskoj trgovini.

Izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini umnogome će doprineti razvoju elektronske trgovine, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Obim elektronske trgovine u Srbiji iz godine u godinu raste, a prošle godine je iznosio 317 miliona američkih dolara, dok se ove godine očekuje da dostigne 354 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: