Srbija

Petak, 10.05.2019.

12:12

Nedimović: Za strane investitore zemljište može čak i besplatno

Srbija je rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija.

Izvor: Tanjug

Nedimović: Za strane investitore zemljište može čak i besplatno
Foto: Depositphotos, svedoliver, 18058137

U potpunosti je otvorena za strane investicije.

Kako bi privukla što više investitora, Vlada Srbije daje finansijske podsticaje i druge vrste podrške kroz davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup pod povoljnim uslovima, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na poslovnom forumu Srbija-Češka u Privrednoj komori Srbije.

"Postoji mogućnost dobijanja zemljišta za izgradnju pogona pod povoljnim uslovima, čak i besplatno", rekao je ministar.

Kako je dodao, Srbija daje u dugoročan zakup poljoprivredno zemljište za kompanije, a maksimalan period zakupa je na 30 godina.

"Na primer, prosečna cena zakupa najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta je od 450 do 500 evra po hektaru, a ako uzmete u zakup državno zemljište, onda je oko 200 evra po hektaru", objasnio je Nedimović.

Naša zemlja, naveo je, ima dosta toga da ponudi Češkoj i za saradnju u prehrambenoj industriji i kada je reč o potencijalnim češkim investicijama u srpski agrar.

"Razmena između Srbije i Češke je u porastu, u prehrambenom sektoru je 33 miliona evra. Mislim da je to malo, ali postoji veliki potencijal", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: