Četiri opštine nagrađene za dobru upravu na lokalu

Opštine Novi Pazar, Ruma, Vlasotince i beogradska opština Vračar nagrađene su kao dobre uprave na lokalu u 2018. godini.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

17:56

Četiri opštine nagrađene za dobru upravu na lokalu
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je konkurs, na koji se prijavila 31 lokalna samouprava, pokazao da je u Srbiji moguće primeniti principe dobrog upravljanja.

Priznanja su dodeljena u četiri kategorije - opština Novi Pazar je nagrađena u za efikasnost i delotvornost, Ruma za transparentnost i javnost u radu, Vlasotince za odgovornost i vladavinu prava, a beogradska opština Vračar za ravnopravnost i odsustvo diskriminacije.

Ružić je naveo da je opština Novi Pazar primer dosledne primene Zakona o e-upravi koji, kaže, donosi delotvornost i efikasnost.

"Kako drugačije nazvati to što je Novi Pazar omogućio da građani i preko e-pisarnice podnose predstavke nego doslednom primenom Zakona o e-upravi", kazao je Ružić na današnoj svečanoj dodeli priznanja.

Podsetio je da je prošle godine usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi i gradovima koji je gradovima i opštinama propisao obavezno konsultovanje sa građanima oko investicija i istakao da je Ruma, nagrađena u kategoriji transparentnost u radu javne uprave, to primenila na sveobuhvatan način i dokazala da se u Srbiji lokalne samouprave sve više drže tog principa.

Ministar je naveo da je u Zakon o lokalnoj samoupravi ugrađen i princip odgovornosti i vladavine prava kojim se rukovodila opština Vlasotince koja je pitanje pasa lutalica rešila udružujući se sa Bojnikom.

''Tim zakonom omogućili smo da lokalne samouprave sklapanjem sporazuma o saradnji udružuju materijalne i kadrovske kapacitete i rešavaju pitanja od značaja za svoje zajednice'', rekao je Ružić.

Naglasio je da je zadatak Vlade Srbije i ministarstva na čijem je čelu stvaranje ''Uprave po meri svih nas''.

''Dobro upravljanje i funkcionalna javna uprava su ključni za sticanje većeg poverenja gradjana u red republičkih i lokalnih organa, a poverenje se zaslužuje upravo ovakvim postupcima'', naglasio je Ružić.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da Vlada Švajacrske decenijama pomaže lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede upravljanje što, kaže, sada daje rezultate.

"Vlasotince i Bojnik su pravi primer medjuopštinske saradnje, te dve opštine su učestvoavle u izgradnji azila za pse. Novi Pazar je uspostavio elektronsku pisarnicu, Nova Varoš je uspostavila bolju saradnju sa civilnim sektorom", nabrojao je Ge primere dobre prakse i dodao da je dobro upravljanje preduslov održivog društvenog i ekonomskog razvoja zasnovanog na demokratskim principima.

Šefica Kancelarije Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS) Mikela Telatin rekla je da ta organizacija godinama pouzdan partner Vladi Srbije i lokalnim samoupravama i da je uz pomoć švajcarske vlade ostvaren vidljiv napredak u upravljanju u lokalnim zajednicama, naročito u ruralnim krajevima Srbije.

''UNOPS će nastaviti da sprovodi ovaj projekat sa Vladom Srbije da bi se unapredila uprava i poboljšao život ljudi u Srbiji, a to je naša misija'', rekla je Mikela Telatin.

Priznanje se dodeljuje u okviru projekta Unapredjenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou, a četiri opštine su dobile novčanu nagradu od 3.000 američkih dolara.

Dodeljena su i posebna priznanja u pomenutim kategorijama za osam opština u Srbiji - Pirot, Novu Varoš, Veliko Gradište, Pančevo, Bečej, Rašku, Rumu, Bojnik.

Nacionalno takmičenje za izbor najbolje prakse u primeni principa u primeni principa dobre uprave realizuju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Swiss Pro, Stalna konferencija gradova i opština i Kancelarija UN za projektne usluge.

Projekat je deo programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz dobro upravljanje i socijalnu uključenost, čija je ukupna vrednost sedam miliona švajcarskih franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: