Pukotine na koridoru 10: Sanacija neće uticati na otvaranje

Na istočnom kraku Koridora 10 između Proseka i Bancareva u dužini od 150 metara, u junu prošle godine su se pojavile dužne pukotine na kolovoznoj konstrukciji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

11:23

Pukotine na koridoru 10: Sanacija neće uticati na otvaranje
Foto: Thinkstock

Grčka Terna je 5. februara započela radove na sanaciji, koji neće uticati na predviđeno puštanje u saobraćaj cele deonice, saopštili su Koridori Srbije.

"Puštanje u saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek - Crvena Reka očekuje se čim budu potpuno završeni radovi na elektro-mašinskom opremanju tunela Bancarevo i izgradnji deonice Bancarevo - Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, tj. radovi će biti blagovremeno završeni", naveli su Koridori, reagujući na tekst koji se juče pojavio u medijima pod naslovom "Deo Koridora 10 propao pre otvaranja".

Deonica između Proseka i Bancareva je izgrađena 2016. godine, a pukotine, između mostova B1 i B2, pojavile su se u junu 2018. godine.

Odmah po uočavanju nastanka pukotina, Koridori Srbije i nadzorni organ, kompanija Eptisa, su 20. juna 2018. godine izdali izvođaču "Non-Conformance Report" (Izveštaj o neusaglašenosti) kojim je naloženo izvođaču - grčkoj kompaniji Terna preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina.

Takođe, zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni.

Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, koje je sproveo u njegovo ime Institut za puteve a. d Beograd, 30. novembra 2018. godine poslao tri predloga za sanaciju.

Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra 2018. godine su nadzorni organ i Koridori Srbije dali instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi.

Koridori Srbije navode da žele da obaveste javnost da su pomenuti nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je ugovorna obaveza i za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla.

Tako je izvođač 5. februara počeo radove na sanaciji pomenute deonice u dužini od 150 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: