Već se oseća, pale kamate na RSD zajmove

Dužnici koji otplaćuju dinarske kredite sa promenljivom kamatnom stopom, već osećaju pozitivne posledice spuštanja vrednosti "glavne" kamatne stope NBS.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

14:54

Već se oseća, pale kamate na RSD zajmove
Foto: Thinkstock

Oni, pak, koji žele tek da se zaduže pod nepromenljivom kamatom, još ne mogu da računaju na jeftinije zajmove u dinarima.

Narodna banka Srbije pre dve nedelje spustila je referentnu kamatnu stopu sa četiri na 3,75 odsto. To se ubrzo odrazilo na takozvani belibor, kamatnu stopu po kojoj vodeće srpske banke pozajmljuju dinare jedna drugoj, pišu Večernje novosti.

Upravo od visine "belibora" zavisi i cena po kojoj će se građani zaduživati kod banaka. Jer, svaka promenljiva kamatna stopa na dinarski kredit sastoji se iz vrednosti "belibora" i bankarske marže.

“Ubrzo posle smanjenja referentne kamatne stope NBS, padala je i cena "belibora", koji je početkom meseca bio 3,75 odsto, a sada je 3,54 odsto”, objašnjavaju u jednoj banci.

To je, kako dodaju, automatski smanjilo rate dužnicima koji ih otplaćuju sa varijabilnom kamatnom stopom. Međutim, da bismo smanjili fiksne stope na dinarske kredite, referentna kamatna stopa trebalo bi duži period da ostane na ovom nižem nivou.

Kamatne stope na dinarske zajmove su, prema poslednjim dostupnim podacima NBS, u julu ove godine bile na nivou od 10,4 odsto.

Podsetimo, od 7. jula 2016. do 7. septembra ove godine, referentna kamatna stopa bila je na nivou od četiri odsto. A, u novembru 2014. godine, na primer, ova stopa bila je duplo viša - osam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: